Kommendör Jonas Wikström vid försvarsmaktens presskonferens med anledning av misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård. Foto: Anders Wiklund/TT

Försvaret: ”Vi tar det på största allvar”

Publicerad

Försvarsmakten höll presskonferens med anledning av misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård från Försvarsmaktens högkvarter.

Enligt Försvarsmaktens hemsida kommer uppgifterna från en trovärdig uppgiftslämnare och man har beslutat att genomföra en underrättelseoperation i området.

– Jag kan inte gå in närmare på vilka former av uppgifter vi har fått, jag kan bara säga att vi har uppgifter om en tänkbar underrättelseverksamhet som var tillräckligt trovärdig för att vi skulle påbörja operationen, säger kommendör Jonas Wikström som är operationsledare.

Han vill inte närmare gå in på vad exakt ”undervattensverksamhet” innebär och vill av operativa skäl inte heller gå in på var i skärgården de jobbar. Han påpekar dock flera gånger att de litar på källan som kommer med uppgifterna och att de tar den misstänkta underrättelseverksamheten på största allvar.

Enligt Jonas Wikström deltar ”ett par hundra man” i operationen.

Han vill inte spekulera i om den här händelsen hänger ihop med andra kränkningar av Sveriges gränser som ägt rum på sistone.

Hur länge insatsen kommer att pågå är oklart, men både fartyg, helikopter och markförband ska användas.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet