Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Militärer och vårdpersonal hör till de yrkesgrupper som pekas ut som särskilt viktiga yrkesgrupper att värna om skolorna stängs, meddelade MSB-chefen Dan Eliasson Foto: TT

Yrkesgrupperna som garanteras barnomsorg vid skolstängning

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom hälso- och sjukvård, energiförsörjning och militärt försvar hör till dem vars barn kan garanteras förskola eller fritids vid en eventuell skolstängning. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) under en presskonferens på fredagen.

I går, torsdag, klubbade riksdagen igenom en lag som ger regeringen möjlighet att stänga skolor. Beslutet fattades efter rekordsnabb beredning och infördes med tanke på risken för ett drastiskt försämrat smittläge.

Under en pressträff på fredagen – efter ett möte med krishanteringsrådet – betonade utbildningsminister Anna Ekström att det fortfarande inte är aktuellt att stänga skolorna i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten anser fortsatt att det inte är en effektiv åtgärd just nu, säger Ekström som fick medhåll av Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Många myndighetschefer förespråkar att vi inte ska stänga skolorna, och MSB är en av dem. Det är en stor och omfattade sak att göra och en sådan övning skulle vara en enorm påfrestning för samhället, säger Eliasson.

12 sektorer

I en ny förordning som regeringen beslutat om listas tolv sektorer som särskilt samhällsviktiga. Föräldrar i dessa yrken ska garanteras omsorg om sina barn om förskolor och grundskolor stängs.

Det handlar om sektorerna: energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar, och transporter.

Det blir upp till MSB att besluta över hur tillämpningen av den nya förordningen ska se ut, meddelade Anna Ekström.

Även barn i behov av omsorg av andra skäl, exempelvis barn som lever i en socialt utsatt situation, kommer att garanteras omsorg. Här blir kommunen skyldig att ta över omsorgsbehovet.

Ställa in nationella prov

Utbildningsministern informerade också om att man gett Skolverket utökat mandat gällande nationella prov. Fram till i dag har man kunnat skjuta upp prov – nu får Skolverket mandat att helt ställa in nationella prov om det skulle visa sig nödvändigt.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson informerade om att myndigheten lämnat över en nationell samlad lägesbild till regeringen. En slutsats är att flera offentliga verksamheter nu börjar känna av en belastning av viruskrisen.

– Men den övergripande bedömningen är att de offentliga samhällskritiska funktionerna i stort fungerar, säger Dan Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet