8,4 miljarder för att säkra elförsörjningen i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger Svenska kraftnät grönt ljus för ett åtgärdspaket på 8,4 miljarder som ska gå till att bygga ut elnätet i norra Norrland och längs Norrlandskusten.

Det meddelar energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff med Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Elkapaciteten är otillräcklig sett till hur snabbt industrin byggs ut menar regeringen. Därför ger nu regeringen Svenska kraftnät klartecken för ett åtgärdspaket för utbyggnad av elnätet i Norra Norrland och Norrlandkusten. Det meddelar energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) under en pressträff tillsammans med Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

”Kraftig expansion”

– Elanvändningen väntas öka kraftigt när industrin byggs ut. Det är i sig ett styrkebesked för svensk energi och ett gott betyg till vårt elsystem. Men det innebär också ett nytt läge för elsystemet, kanske den kraftigaste expansionen i vår historia, säger Farmanbar.

Industrietableringarna har ökat kraftigt de senaste åren, det handlar bland annat om Northvolts batterifabrik i Skellefteå och industrietableringar i Norrbotten kopplat till den gröna industrin. Även LKAB har ökade elbehov.

– Vi har stora ansökningar kopplade till Norrland, det handlar både om industrietableringar och om vindkraftsproduktion, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Ska korta ledtiderna

I det åtgärdspaket för 8,4 miljarder som regeringen nu säger okej till ska man korta ledtiderna för industrierna att få den elförsörjning de behöver. Myndigheten ska säkerställa nya ledningar och nya stationer längs Norrbottens och Västerbottens kustland.

Tidsplanen för leverans är enligt Svenska kraftnät 2028, förutsatt att länsstyrelser och kommuner gör sin del för att säkerställa elförsörjningen.

Åtgärdspaketet fossilfritt över Norrland – Norrlandskusten

  • I januari ansökte Svenska kraftnät om godkännande hos regeringen om ett investeringspaket på 8,4 miljarder kronor. Detta på grund av industrietableringar längs norra Norrlandskusten kopplade till fossilfri produktion av stål.
  • Ansökningarna om nya anslutningar uppgår till 600 MW för nya uttag och 400 MW för anslutningar av förnybar elproduktion.
  • Investeringspaketet omfattar tre nya 400 kV-ledningar i Norr- och Västerbotten samt tre 400 kV-stationer.

Källa: Svenska kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.