Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk socialtjänst har varit föremål för desinformationskampanjer utomlands, nu informerar regeringen om vilka åtgärder de sätter in mot kampanjen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Flera förslag från regeringen för att stärka skyddet för socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det olagligt att förolämpa offentliganställda, något som SVT Nyheter rapporterade i går. Klockan 08.30 kallar regeringen till pressträff för att presentera åtgärder mot LVU-kampanjen, där svenska socialtjänst uppmärksammats utomlands i omfattande desinformationskampanjer.

Regeringen vill förstärka skyddet för offentliganställda, bland annat poliser och socialsekreterare.

– Personer som arbetar för det offentliga utsätts för våld och hot och trakasserier och otillbörliga påtryckningar och skyddet för dem måste stärkas. Ett sådant exempel är socialsekreterare som kan få utstå fruktansvärda förolämpningar, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT i går.

Till att börja med vill man utreda ett nytt brott, förolämpning mot tjänsteman. Man vill också se över skärpta straff för våld eller hot mot tjänsteman, och att utredningen tar ställning till om straffet för sabotage mot blåljusverksamhet behöver skärpas. Punkterna finns delvis med i Tidöavtalet.

Utöver det vill regeringen också se ett ökat skydd för offentliganställdas personuppgifter. Och göra det tillåtet att använda ordningsvakter på socialkontor.

På pressträffen deltar statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och SKR:s ordförande Peter Danielsson.

Här kan du se hela SVT Nyheters sändning från pressträffen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fall för fall – SVT har gått igenom domarna som ska skapa misstro mot svenska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.