Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Muslimerna som var förtryckta i sina hemländer möts av rasism i Sverige som kidnappar deras barn, säger Libyens högste imam Sadiq Al-Gharyani. Se mer om hur muslimer uppmanas lämna Sverige i klippet. Foto: SVT

Här uppmanar Libyens högste imam muslimer att lämna Sverige

Publicerad

I slutet av november höll Libyens högste imam Mufti Sadiq Al-Gharyani ett tal där han kritiserar Sverige och påstår att socialtjänsten kidnappar muslimska barn för att konvertera dem till kristendomen.

– Låt de inte ta era barn och konvertera dem till kristna. Muslimerna är inte tillåtna att stanna kvar i det landet, säger imamen Sadiq Al-Gharyani i videoklippet som publicerats på den libyska sajten Dar Al Iftaa.

Klippet har får stor spridning i arabiskspråkiga sociala medier och möts av blandade reaktioner. SVT Nyheter Skåne spelade upp videon för Romdane Boussaidi, ordförande i Islamiska förbundet i Malmö.

– Jag orkar inte lyssna på det. Det är skräp, säger Romdane Boussaidi när han lyssnat på en del av talet.

Romdane Boussaidi tycker att hela talet bygger på desinformation om hur muslimer lever i Sverige. Foto: Firas Razak

”Tycker synd om de som lyssnar”

Tror du att många muslimer kommer att lämna Sverige efter det talet?

– Det är upp till var och en. Ingen kommer att tvinga någon att stanna. Men jag tycker synd om de som lyssnar på den imamen och tror på vad han säger, säger Romdane Boussaidi.

Hur mycket påverkar detta tal muslimerna i Sverige?

– Jag tror att talet bara påverkar de som saknar kunskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fall för fall – SVT har gått igenom domarna som ska skapa misstro mot svenska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.