Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Foto: SVT

”Vi fortsätter granska och berätta om de svenska aktörerna som är drivande i kampanjen”

Uppdaterad
Publicerad

Hetsandet mot socialtjänsten har förgrovats och radikaliserats. Desinformationskampanjen om att muslimska barn omhändertas på felaktiga grunder har lett till flera allvarliga hot mot socialsekreterare. SVT Nyheter kan nu visa hur inflytelserika opinionsbildare i Sverige underblåser polarisering och sprider falska rykten.

Det har snart gått ett år sedan en massiv ryktesspridning om socialtjänsten och Sverige tog fart i arabiskspråkiga sociala kanaler och nyhetsmedier. I vad som betecknas som en koordinerad påverkanskampanj anklagas svenska myndigheter för att kidnappa muslimska barn och Sverige beskrivs som ”en fasciststat”.

Länge spreds desinformationen främst genom utländska kanaler – och så sker i stor utsträckning fortfarande. Men nyligen kunde SVT Nyheter berätta hur kampanjen under hösten fått ny fart via svenska konton i sociala medier, bland annat genom livesändningar på Tiktok.

LVU-kampanjen

”Retoriken blivit allt grövre”

Vi kunde ge exempel på hur retoriken blivit allt grövre, med uppmaningar till våldshandlingar, vilket ledde till att socialtjänsten i Göteborg gjorde en polisanmälan.

Det finns tydliga tecken på en radikalisering av denna rörelse. ”De blir aktiva och organiserade av den här desinformationen”, som Mikael Tofvesson vid Myndigheten för psykologiskt försvar uttrycker det.

Nu fortsätter vi granska och berätta om de svenska aktörerna som är drivande i kampanjen mot socialtjänsten. Våra reportrar har ägnat mycket tid åt att ta reda på vad som sägs i de Tiktok-sändningar där ledmotivet är att svenska myndigheter är korrupta och att socialtjänsten ”kidnappar” barn.

”Lika viktigt att berätta hur desinformation sprids”

Det är en viktig publicering, där vi bland annat intervjuar mannen som i sociala medier kallar sig ”Abou Anwar”. Eftersom han på Tiktok sagt till en pappa att han bör ”ta tillbaka sina barn eller bli martyr” – vilket kan tolkas som uppmaning att begå terrordåd – ville vi ställa frågor till honom. ”Abou Anwar” var, tvärt emot vad han senare meddelat sina följare i sociala medier, mycket angelägen om att träffa SVT:s reporter. Men kanske var frågorna tuffare än han hade tänkt sig.

Någon kanske tycker det ser ut som om SVT med vår rapportering försöker skydda socialtjänsten från kritik. Är det inte i själva verket SVT:s uppgift att granska myndigheter och avslöja maktmissbruk? Jo, det är det förstås – också. Och det gör vi.

Men lika viktigt är det att berätta om hur desinformation sprids, om uppmaningar till våld, om hur mörka krafter arbetar för att skapa polarisering och underminera demokratin.

Har du tips? Hör av dig till SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet