Familjejuristen i Malmö om ryktena kring socialtjänsten: ”Stämmer inte alls”

Uppdaterad
Publicerad

Athar Alak är jurist i Malmö och en stor del av hennes arbete handlar om att hjälpa föräldrar i ärenden som rör omhändertagande av barn. Hon är mycket oroad över ryktesspridningen om att sociala myndigheter i Sverige kidnappar muslimska barn.

– Många är väldigt oroliga att deras barn kommer att tas ifrån dem trots att de är goda och lämpliga föräldrar. Det stämmer inte alls, säger hon.

Det ska ha börjat med våldsbejakande islamistiska organisationer som sprider falsk information om att svenska myndigheter kidnappar barn.

Ryktena har sedan tagit fart och fått fäste på sociala medier, vilket nu skapar upprörda känslor hos delar av den arabisktalande befolkningen i Sverige.

Athar Alak har med oro följt den missvisande rapporteringen i arabiskspråkig media.

– Man får en bild av att socialtjänsten kidnappar barnen, man utsätter dem för kränkningar, man separerar dem obefogat från sina familjer och att det här är riktat och systematiskt.

Svarar oroliga föräldrar: ”Ingen anledning att oroa sig”

När SVT träffar Athar Alak har hon precis avslutat ett samtal med en mamma som sagt att hon är rädd för att förlora sina barn.

– Det är en fantastisk mamma med fantastiska barn, säger Athar Alak som förklarade för mamman att det inte finns någon anledning att oroa sig.

Athar Alaks juristbyrå är flitigt anlitad i ärenden som rör familjerätt. Hon har stor erfarenhet av ärenden där föräldrar av olika anledningar inte anses kunna ta hand om sina barn.

– Är man en lämplig förälder som tillgodoser barnens behov av vård och omsorg så är det ingen myndighet i Sverige som tar deras barn ifrån dem, säger hon.

Pekar på andra brister

Men Athar Alak har också kritik mot hur ärenden hanteras.

– Man ser inte till så att det finns bra tolkar och att informationen inte är så tillgänglig som den skulle kunna vara, säger hon:

– Vi har rättssystem som till största del fungerar. Det finns felaktiga beslut och bedömningar men i de flesta fallen finns det en grund för olika beslut från myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.