Foto: TT

Regeringen och V har enats om vinsttak för välfärdsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om hur vinster ska begränsas i skolan och i omsorgen. Ett vinsttak på sju procent föreslås.

– Pengar för välfärd ska gå till välfärd, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Regeringen och Vänsterpartiet höll under fredagen en gemensam pressträff.

– Det har länge funnits en folklig ilska mot läckaget av svensk välfärd. En ilska som förstärktes i samband med Caremaskandalen och JB-konkursen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

”Mäta svart på vitt”

V-ledaren Jonas Sjöstedt anser att privata välfärdsbolag använder underbemanning för att tjäna stora pengar på skolor och äldreboenden.

– Det går att mäta svart på vitt att när vinstintresset kommer in då blir lärartätheten lägre, då får undersköterskorna springa snabbare för att de får färre arbetskamrater, säger han.

Den nya lagen kommer att innebära att det blir en begränsning på sju procent för välfärdsföretag inom skola och omsorg. Företag måste hädanefter kvalificera sig för att få ta emot offentliga medel för att bedriva denna typ av verksamhet.

– Nu ska de äldre komma först. Nu ska skolbarnen komma först. Nu ska vi sätta likvärdighet och kvalitet främst, säger Sjöstedt.

Olika förbud införs

Företag som omfattas av socialtjänstlagen, LSS och skollagen kommer att beröras av den nya lagen. För att kunna skydda vinstbestämmelsen så införs olika typer av förbud mot värdeöverföringar, exempelvis att ett företag har icke marknadsmässiga löner.

Det kommer även sättas en begränsning på höga lokalkostnader eller ”inköp av egendom till överpris”.

– Företagen som vill ta emot skattepengar för att bedriva offentliga verksamheter måste acceptera att det sätts en begränsning för vinsterna, säger Arladan Shekarabi.

Vänsterpartiet villkorade sitt stöd för regeringens budgetar efter valet 2014 med att regeringen skulle lägga fram ett förslag om vinster i välfärden före valet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.