Prinsparets handbok ska underlätta samtalet om mellan barn och vuxna om vardagen på nätet och hjälpa föräldrar att bättre förstå ungas vardag online. Foto: Erik Nylander/TT

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia släpper bok om livet på nätet

Publicerad

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia debuterar som författare, med en bok som syftar till att få barn och vuxna att lättare prata om vad som händer på nätet.

”Vi är stolta att kunna presentera ’Handbok för nätföräldrar’”, skriver de på sin gemensamma Instagram.

Under tisdagen presenterade ett stolt prinspar en ny bok som de skrivit tillsammans med barnrättsorganisationen Bris, Barnens rätt i samhället.

På Instagram meddelar de att boken, med titeln ”Handbok för nätföräldrar”, ska underlätta samtalet om livet på nätet mellan barn och unga och deras föräldrar.

”Vill underlätta samtalet”

Boken har kommit till genom ett samarbete mellan prinsparets stiftelse och Bris. I den delar barn och unga mellan 10 och 18 år med sig av egna upplevelser på nätet. Detta varvas med tips och råd från kuratorer samt en lång ordlista längst bak i boken.

– Den här boken har vi tagit fram med hjälp av barn och ungdomar, som är de riktiga nätexperterna. Det är deras tips och råd som vi nu vill förmedla till föräldrar och andra vuxna för att underlätta samtalet mellan varandra, både i roliga och svåra situationer, säger Prinsessan Sofia i ett pressmeddelande.

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse har som uttryckligt mål att jobba mot hat och mobbning på nätet samt motverka mobbning på grund av dyslexi.

Fler kungliga böcker

Denna vecka kommer boken att skickas ut till alla hushåll i Sverige med barn som fyller 10 år under 2019.

Men prins Carl Philip och prinsessan Sofia är inte ensamma om att debutera som författare. Så sent som i förra veckan, i samband med stiftelsen Childhoods 20-års jubileum lanserades prinsessan Madeleines bok ”Stella och hemligheten”. Den handlar om integritet, självkänsla och tillit och vänder sig även den till barn i lågstadieåldern och vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.