När prins Oscar döps på fredag gör han det i klänning med mer än 110 år på nacken. Foto: TT

Prins Oscar döps i anrik klänning

Uppdaterad
Publicerad

När prins Oscar döps på fredag kommer han att bära samma dopklänning som sin storasyster Estelle och många andra kungligheter före honom.

Prinsessan Estelle. Prinsessan Leonore. Prins Nicolas. Prins Oscar. Prins Alexander. De kungliga födslarna i Sverige har duggat tätt de senaste åren.

Det innebär också bråda dagar för kungafamiljens dopklänning – alla barnen har nämligen döpts i, eller ska döpas i, samma plagg.

Sveriges nya prins

Näst på tur att få bära dräkten är prins Oscar, andra barnet till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Dopklänningen i fråga har använts vid kungliga dop i över hundra år. Den gjorde sin premiär 1906 när kungens pappa prins Gustaf Adolf döptes.

Och man kan undra hur det kommer sig att klänningen har hängt med så länge.

– Det finns väl även många andra privatfamiljer i samhället som har sådana traditioner, att om man äger en dopklänning så är det viktigt att alla barn i familjen får ha den. Det är en tradition och inte unikt för kungafamiljen, säger Lena Rangström, författare till boken Kanonsalut och vaggor, som handlar om kungliga födslar och dop genom tiderna.

Hon tycker att man kan se det återkommande användandet av samma dopklänning som något väldigt symboliskt.

– Att man knyter an till släkten, att nu är det här barnet upptaget i släkten genom dopet, säger Lena Rangström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet