Herr Christopher O'Neill, prinsessan Leonore och prinsessan Madeleine vinkar till åskådarna efter dopet av prinsessan Leonore på Drottningholms slott i Stockholm på söndagen. Foto: TT

Leonores dop sändes direkt i TV

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tv-sändes ett kungligt dop från Drottningholms slottskyrka. Det blev en intim tillställning med den närmaste familjen och en snäv krets av rikets officiella företrädare.

Prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills dotter, prinsessan Leonore Lilian Maria, föddes i New York den 20 februari 2014. Hela familjen bor i New York och när Leonore landade i Sverige i tisdags, var det första gången hon kom till Sverige.

Dopet i Slottskyrkan på Drottningholm blev så litet och intimt som tänkas kan med tanke på prinsessan Leonores ställning. Hon är prinsessa av Sverige och nummer fem i tur för att ärva tronen. Dopet förrättades av ärkebiskop Anders Wejryd assisterad av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen.

Leonores dop

Inbjudna gäster var den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige. Prinsessan Leonore döptes i samma klänning som prinsessan Estelle och dopvattnet hämtades från en källa på Öland.

Se hela SVT:s sändning från Drottningholms slott i klippet här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leonores dop

Mer i ämnet