Prinsessan Lilian har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Lilian har avlidit i sitt hem på Djurgården i Stockholm. Hon blev 97 år.

Hela kungafamiljen fanns på plats vid hennes sida när prinsessan Lilian avled på söndagseftermiddagen. Läkare hade varslat om att dödsfallet nalkades kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine hann resa hem från Madeleines möhippa i Schweiz.

– De kom i går kväll. De avbröt sin vistelse i Schweiz och kom då till Stockholm och besökte prinsessan Lilian. Det var hela kungafamiljen som var med de sista timmarna, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Sent på söndagkvällen kommenterade Kung Carl Gustaf Lilians bortgång i ett skriftligt meddelande på hovets hemsida:

”Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt.”

Prinsessan delade prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta.”

På måndag morgon kommer en så kalla sorgeringning att ske enligt tradition. Mellan klockan 08 och 08.10 kommer kyrkorna i centrala Stockholm att ringa.

Stod kungafamiljen nära

Lilian har stått kungafamiljen väldigt nära, säger hovexperten  och chefredaktören för Kungliga Magasinet, Roger Lundgren.

– Hon var den farmor kungabarnen inte haft. De var alla så otroligt förtjusta i henne, säger han.

Nu väntar en storstilad begravning inom två-tre veckor, säger han.

– Även om hon inte var med på den offentliga scenen under den sista tiden så var hon en kunglig höghet och prinsessa av Sverige.

Det innebär, säger Roger Lundgren, att protokollet ska följas. Kistan ska ställas på lit de parade i Slottskyrkan och därefter följer en begravning med trolig närvaro av representanter för Europas kungahus, regeringar och riksdag, säger Lundgren.

– Sedan blir det kortege genom staden till begravningsplatsen vid Haga. Prins Bertil ligger där och hon kommer att vila vid hans sida.

”Hon var en solstråle”

– Det är oerhört sorgligt. Hon var den sista av sin generation. Nu börjar en ny fas för kungafamiljen där kungen och hans syskon är äldst, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och mångårig medarbetare vid hovet, till TT.

Hon minns framför allt prinsessan Lilians glädje.

– Det var en solstråle. Hon fick alltid ett sällskap på gott humör.

Elisabeth Tarras-Wahlberg började arbeta som pressassistent vid hovet 1976 och prinsessan Lilians bröllop med prins Bertil var ett av hennes första stora uppdrag. Senaste gången hon träffade prinsessan var 2008 men hon kände till prinsessans sjukdom.

– Hon har bott hemma, med hjälp dygnet runt. Hon fick säkert en fridfull sista tid.

Drabbades av alzheimer

2010 tillkännagav hovet att den då 95-åriga prinsessan Lilian led av alzheimer. Hon kunde därför inte delta på kronprinsessan Victorias bröllop på sommaren.

2006 var den senaste gången som prinsessan Lilian deltog vid Nobelfestligheterna.

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 i Swansea, Wales, dotter till William och Gladys Mary Davies.

Hon var gift med skådespelaren Ivan Craig, äktenskapet upplöstes 1947.

Under andra världskriget arbetade hon som fabriksarbetare i krigsindustrin och mötte 1943 prins Bertil på klubben Les Ambassadeurs. Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården utan möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt.

Först 1976 fick de två tillstånd att gifta sig och bröllopet skedde i Drottningholms slottskapell den 7 december 1976.

Prins Bertil avled 5 januari 1997.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet