Foto: TT/Arbetsförmedlingen

Prislappen på avbrutna upphandlingen: 150 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens stoppade IT-upphandling var värd uppemot 150 miljoner kronor. Myndigheten vet i dag inte om bolaget som vann kommer att kräva ersättning för den stoppade affären.

Arbetsförmedlingens IT-chef Filippa Jennersjö beklagar beslutet att avbryta upphandlingen men framhåller att säkerheten måste komma främst.

– Det är förstås inte bra att avbryta så här sent i processen. Vi kommer att sätta folk på att jobba med detta nu som annars hade kunnat jobba med annat. Det blir en merkostnad.

Oklart om det blir en stämmning

Upphandlingen omfattade 15 miljoner för utveckling av det digitala skrivbordet, och sedan en årlig kostnad på uppåt 20 miljoner i upp till sju år. Som mest hade kontraktet alltså varit värt över 150 miljoner för det företag som vann upphandlingen.

Arbetsförmedlingen vet i dag inte om vinnarbolaget kommer att stämma myndigheten för uteblivna intäkter. Så sent som i februari dömdes myndigheten att betala 40 miljoner efter att ett IT-projekt med leverantören CGI havererat och fått avbrytas i förtid.

Bolaget kommenterar inte

SVT Nyheter har varit i kontakt med bolaget som vann upphandlingen, DXC Technology.

Bolaget vill inte kommentera avbrottet, eller svara på om de nu kommer att dra Arbetsförmedlingen inför domstol.

LÄS MER: SVT avslöjar: Arbetsförmedlingen avbryter IT-upphandling efter säkerhetsanalys

LÄS MER: Arbetsförmedlingen döms att betala 40 miljoner efter IT-haveri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer