– Vi kan inte kompromissa med våra krav på informationssäkerhet, säger Arbetsförmedlingens säkerhetschef i en kommentar på myndighetens interna nätverk. Foto: TT

SVT avslöjar: Arbetsförmedlingen avbryter IT-upphandling efter säkerhetsanalys

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen avbryter en pågående upphandling av ett stort IT-projekt. Bakgrunden är en fördjupad säkerhetsanalys.

Projektet heter Digitala arbetsplatsen och handlar om att myndighetens anställda ska få tillgång till alla sina program från ett och samma ”skrivbord”. Under våren gjordes en upphandling som slutade med att en IT-leverantör fick uppdraget, men nu stoppas processen alltså innan avtal skrivits, enligt intern information som SVT Nyheter tagit del av.

– Vi kan inte kompromissa med våra krav på informationssäkerhet, säger Arbetsförmedlingens säkerhetschef Lennart Gustafsson i en kommentar på myndighetens interna nätverk.

Fördjupad analys

Beslutet är en konsekvens av att man i augusti beslutade att göra en fördjupad analys av frågor om riskbedömning av externa leverantörer av IT-tjänster, i ljuset av sommarens skandal på Transportstyrelsen.

– Myndigheten behöver ställa högre krav på informationssäkerhet än de vi gjorde i den aktuella upphandlingen. Vi måste vara säkra på att vi hanterar sekretessbelagd information och uppgifter på ett tillförlitligt och rättssäkert sätt, säger säkerhetschef Lennart Gustafsson på myndighetens intranät.

Myndigheten kommer nu att behöva göra ett omfattande eget utvecklingsarbete för att projektet ska kunna sjösättas i mars som planerat.

LÄS MER: Prislappen på avbrutna upphandlingen: 150 miljoner

LÄS MER: Arbetsförmedlingen bröt mot lagen i floppad sajtsatsning

LÄS MER: AF betalade 100 miljoner för ny sajt – som inte blev av

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.