Privata apotek tidigast 2009

Publicerad

Tidigast 2009 kan det första privata apoteket öppna. Det kommer att krävas tillstånd och farmaceutisk kompetens.

Det framgår av direktiven som reger- ingen lämnat till utredaren Lars Reje, konsult och tidigare sjukhusdirektör på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Detaljhandelns möjlighet att sälja receptfria läkemedel införs senare. Reje ska lämna förslag i april 2008.

Svensk Handels vd Dag Klacken- berg tycker att regeringen borde ha gjort tvärtom – börjat med den receptfria försäljningen i butiker.

-Det är helt fel ordning i regeringens direktiv. Man borde ha börjat med den receptfria delen och sedan tagit nästa steg och förberett marken för att det ska finna solika ägarformer för att driva apotek, säger Klackenberg.

”Jag har ett större ansvar”
Socialminister Göran Hägglund (kd) menar att det är fullt naturligt att detaljhandeln vill ta hand om den konsumentnära delen:

-Men jag har ett något större ansvar, nämligen att få igång en konkurrens och prispress även på receptbelagda läkemedel, säger Hägglund till TT.

Kritik har också kommit mot att Apoteket skulle få rätt att förhandla direkt med läkemedelstillverkarna redan innan monopolet slopas, men regeringen säger nu i direktiven att ”om utredaren bedömer att prissättningsmodellen av läkemedel bör förändras redan före omregleringen av apoteksmarknaden är utredaren fri att när som helst före redovisningen av det första delbetänkandet komma in med ett sådant förslag”.

”Inte jäv”
Ytterligare kritik harrört det faktum att Hägglunds statssekreterare som skrivit direktiven är gift med en konsult som arbetat åt Apoteket AB, men enligt Göran Hägglund har socialdepartetementets juridiska expertis konstaterat att det inte föreligger några jävsproblem.

-Vi förordar ju dessutom att Apoteket ska förlora sitt monopol, säger Göran Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.