Foto: SVT

Privata jobb och EU – så var utfrågningen av V-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Utfrågningen av Jonas Sjöstedt bjöd hårda frågor om partiets ideologi – privata jobb eller offentliga? Och hur är det egentligen – vill partiet verkligen gå ur EU? Här är sammanfattningen av några av utfrågningens hetaste stunder.

Privata jobb eller offentliga

Vänsterpartiet vill satsa miljardbelopp för att anställa inom offentlig sektor. Men inom den privata sektorn är arbetsmarknadssatsningarna inte lika tydliga. Utfrågarna pressade vänsterpartiledaren om hur det här egentligen går ihop.

Val 2018 – #dinröst

En del skulle kunna uppfatta det som att ni inte är så intresserade av att sysselsättningen i det privata ska växa?

– Jag tror att det är ett samspel mellan offentligt och privat. Fungerar det offentliga väl så är det bra för det privata. Har vi en bra utbildningssektor så är det bra för de privata företagen. Fungerar järnvägen så är det viktigt för vår konkurrenskraft.

Ideologin

Utfrågarna pressade Sjöstedt om vad socialismen har fått för följder i andra socialistiska stater. Och om ideologin egentligen är genomförbar. Sjöstedt ville inte recensera andra socialistiska länder utan svarade att Sverige är det bästa exemplet där ideologin lyckats bidra till samhället.

– Jag tycker att Sverige är det bästa exemplet. Det har gjorts pragmatiskt och steg för steg. För mig är det det bästa sättet att förändra världen, säger han.

Den interna kritiken

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh höll på att strykas helt från vallistan efter att hon drivit frågan om hedersförtryck. Vänsterpartiet har flera gånger kritiserats internt för att inte våga lyfta frågan. Under SVT:s Utfrågningen blev det stundtals svettigt för Jonas Sjöstedt när han pressades om var partiet egentligen står i frågan.

– Jag är ordförande för Vänsterpartiet och jag tycker att det här är otroligt viktigt. Jag pratar om det i varje valtal, säger Jonas Sjöstedt.

Han betonade att partiet vill ha högre straff för de här brotten och kallade kritiken för ”orättvis”.

Utträde ur EU eller inte?

Enligt partiprogrammet vill Vänsterpartiet gå ur EU. Men här ville inte Jonas Sjöstedt ge några tydliga svar. Skulle Sverigedemokraterna, det andra EU-kritiska partiet i Sverige, driva fram en folkomröstning om EU så skulle Sjöstedt i stället rösta emot.

– Om det låg ett förslag från SD om den typen av nationalistiskt alternativ så skulle jag inte kunna rösta för det, säger han under utfrågningen.

EU-kritiken handlar i dag snarare om att förändra EU, konstaterade Sjöstedt samtidigt som han inte ville ge något rakt svar på om han själv skulle ställa kravet på ett utträde i dag.

– Det handlar om att vi tycker att det finns stora brister i EU. Hittills har vi använt den kritiken till att förändra.

På frågan om Vänsterpartiet här håller på att ändra ståndpunkt svarar han:

– Det kan bara ske om en partikongress bestämmer det. I Vänsterpartiet är det medlemmarna som bestämmer det.

Fakta ur utfrågningen

Asylsökande

2014: 81 000

2015: 163 000

2016: 29 000

2017: 26 000

2018: 23 000 (prognos)

Källa: Migrationsverket

Rättelse: I denna faktaruta angavs tidigare siffran 19 000 för 2016, rätt ska vara 29 000.

Företagande

Antalet sysselsatta i...

rut-branschen: 30 000

bemanningsbranchen: 80 000

Källa: Almega

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet