Privatpersoner kan ta betalt med kontokort i ny mobil kortläsare

Publicerad

I dagarna lanserar det svenska bolaget Izettle en ny mobil betalningsmetod där privatpersoner ska kunna ta emot betalningar direkt från kontokort.

Tanken är att exempelvis privatpersoner som säljer prylar i hemmet ska kunna ta emot betalningen via kort på plats istället för med kontanter.

Kortläsaren sätts i telefonen
I en liten dosa som man fäster i underkanten på en Iphone kan man stoppa in ett chipförsett kontokort och sedan knappar man in summan som ska föras över till mottagaren, och avsändaren ”signerar” betalningen direkt på skärmen.

Riktat till hantverkare och loppisar
Även småföretagare kan registrera sig i Izettles system. Det här ger möjligheter för exempelvis hantverkare, loppis eller konstnärer att ta betalt via kort direkt på plats istället för att skicka en faktura eller lita på att köparen ska göra en banköverföring.

För att undvika stölder finns flera säkerhetsspärrar.

-Vi har jobbat mycket med säkerheten i systemet, säger Izettles Johan Bendz till SVT.

-Det finns en hårdvarukryptering i den lilla dosan och vi är EMV-certifierade på samma sätt som vanliga kortterminaler i butiker. Dessutom är varje Izettle-konto kopplat till en identifierad persons bankkonto, så om någon försöker luras så vet vi snabbt vem det är.

Fungerar bara när man har uppkoppling
Eftersom mobiltelefoner som Iphone potentiellt kan avlyssnas eller hackas används inte pin-koden i Izettles system. Appen som finns i telefonen fungerar bara när det finns uppkoppling så att systemet kan verifiera att kortet inte är spärrat eller att medel saknas.

-Systemet är ju helt otestat, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist till SVT. Men tjänsten verkar ju mest vända sig till torghandlare, loppisar och liknande och då verkar säkerheten ha tillräcklig nivå. Man kan ju tänka sig avlyssningsattacker eller liknande, men det är ytterst teoretiskt. Det gäller bara att krypteringen är rätt implementerad.

Enligt Izettle har systemet dock testats av några hundra betatestare sedan i juni.

För varje överföring tar Izettle en avgift på en och en halv krona, samt 2,75 procent av köpebeloppet.

Fungerar även utan kortläsaren
Det går också att föra över pengar utan kortläsaren, men då begränsas mottagaren till max 500 kronor per dag. Istället för att stoppa in kortet i kortläsaren så skriver man helt enkelt in kortnumret i appen i mobilen, och så får avsändaren signera på skärmen.

När SVT testade fungerade överföringen smärtfritt, och köparen fick efter att ha knappat in sin e-postadress på skärmen ett kvitto direkt i inkorgen. Man kan också ta en bild direkt i appen på det som säljs och lägga till en textbeskrivning i samband med köpet så att bilden medföljer kvittot.

Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer