Gunnar Svedberg, rektor vid Göteborgs universitet, fälls för tjänstefel medan Arne Wittlöf, universitetets ordförande, frikänns. Båda var åtalade för tjänstefel, för att de inte för- mått Gillberg att lämna ut materialet.
Tingsrätten är inte enig i sin dom. Två personer anser att Svedberg bör frias. De menar att hans agerande inte kan tolkas som uttryck för nonchalans.
Rektorn bestört över domen
Universitetsrektor Gunnar Svedberg tycker att tingsrättens dom var alltför hård.
-Jag är förvånad och bestört över det här domslutet. Jag hade inte förväntat mig det, säger han till Rapport.
Göran Hermerén, ordförande i Vetenskapsrådets etikkommitté, menar dock att fallet Christopher Gillberg också har fått positiva effekter. Frågan om öppenhet kontra integritetsskydd har fått fullt utrymme på agendan inom forskarvärlden.
– En konsekvens av domen är att forskare får låta bli att utlova mer än de kan hålla, säger han till TT.
Striden började för fem år sedan
Striden om Gillbergs forskningsmaterial började redan för fem år sedan när sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder begärde ut materialet för granskning under sekretesskydd.
De båda misstänkte forskningsfusk och ville att Vetenskapsrådet skulle granska materialet. Gillberg har i sin forskning under flera års tid följt en grupp barn med damp.
Tre domar i kammarrätten
Universitetet motsatte sig en utredning och hänvisade till patientsekretessen. Ärendet överklagades till kammarrätten där Kärfve och Elinder fick rätt i tre domar.
Universitetsrektorn meddelade då Christopher Gillberg att han skulle låta Eva Kärfve ta del av forskningsmaterialet. Trots detta vägrade Gillberg och i maj 2004 förstörde hans tre närmsta medarbetare allt material i en dokumentförstörare. Den frågan är nu föremål för en egen brottsutredning sedan Göteborgs universitet gjort en polisanmälan.