Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tove Fall, professor, Uppsala universitet Foto: SVT Aktuellt

Professor: ”Vi måste vässa målet och trycka ner smittan”

Uppdaterad
Publicerad
Färre kan vara smittade av coronaviruset än man tidigare trott, enligt flera antikroppsstudier i Europa. Därför behöver Sveriges coronastrategi ses över, anser Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi.
– Det är dags att vässa målet ytterligare, säger hon i Aktuellt.

De senaste veckorna har flera antikroppsstudier i Europa pekat på en låg andel smittade bland befolkningen.

Även de första resultaten från Folkhälsomyndighetens antikroppsstudie visade på lägre siffror än väntat: 7,3 procent i Stockholm, 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland.

Men under måndagen ifrågasatte statsepidemiolog Anders Tegnell urvalet i den egna studien.

– Det är nog så att de vi fick proverna ifrån, de personerna, har vi all anledning att tro att det är personer med en lägre risk för att bli smittade, än personer i samhället i övrigt, sa han under myndigheterna dagliga pressträff.

Mindre smittsamt

Anders Tegnell uppskattar att andelen som blivit smittade i Stockholm i dagsläget ändå ligger runt 20-25 procent. Men Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi på Uppsala universitet, bedömer det inte som sannolikt.

Hon menar istället att resultatet i Folkhälsomyndighetens antikroppsstudie ligger i linje med andra studier som gjorts i Europa och att det indikerar att viruset är mindre smittsamt än man tidigare trott.

– Det gör att åtgärder som syftar till att trycka ner smittan så mycket det går kommer att vara mer effektiva. Det är det vi ser runtom i Europa nu, säger hon i Aktuellt.

”Dags att vässa målet”

Om färre människor smittats av coronaviruset än man först trott, innebär det att Sverige har en lång väg kvar innan en majoritet av befolkningen blivit sjuk. Därför bör strategin ses över, anser Tove Fall.

– Nu tänker jag att det är dags att vässa målet ytterligare, inte bara satsa på att gå precis under maxkapaciteten i vården, utan faktiskt trycka ner smittan så långt det går för att förhindra sjukdom, kroniska komplikationer och för att få vården att fungera igen, säger hon.

Söker svar genom app

Tillsammans med forskare i Lund och Storbritannien försöker Tove Fall få svar på hur många som blivit smittade av coronaviruset genom en symptomapp, där användarna dagligen anger om de har symptom.

155 000 svenskar har laddat ner appen och forskargruppen får dagligen in ungefär 70 000 registreringar av symptom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskarnas symptomapp ska ge bild av smittoläget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet