Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson (SD) presenterar nästa steg i en nationell folkräkning. Foto: TT

Professorn om regeringens besked: ”Är inte en folkräkning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelade i dag att 500 nya miljoner ska avsättas för att genomföra en folkräkning.

Gunnar Andersson, professor i demografi, vänder sig mot den benämningen.

– Det här är repressiva åtgärder som de sätter etiketten folkräkning på, säger han.

På dagens pressträff med Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson (SD) meddelades att Skatteverket ska få 500 miljoner för att genomföra en folkräkning, och att de får i uppdrag att ta fram en lägesbild över vilka som bor i Sverige.

– Sverige har i hög grad tappat kontrollen över befolkningen. Vi har ett skuggsamhälle som vi inte känner till omfattningen på, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Den beskrivningen vänder sig demografiprofessorn Gunnar Andersson, som nyligen publicerat en rapport om just folkräkning, emot. Han säger att det enda land i världen som har större kontroll över var folk bor än Sverige skulle möjligtvis vara Island.

Enligt honom är det felaktigt av regeringen att kalla insatsen för en folkräkning då sådana inte görs i Sverige längre.

– Det är ingen folkräkning även om man kallar det för det. Möjligen kan man säga att det är en uppsträckning av systemet med folkbokföringen. Och ett försök hitta personer som inte ingår i den folkbokförda befolkningen genom stickprovskontroller här och där.

– Det här är repressiva åtgärder som de sätter etiketten folkräkning på.

Skatteverket: ”Runt två procent är fel”

Peter Sävje, avdelningschef med ansvar för folkbokföring på Skatteverket säger att han inte är någon specialist på begreppet folkräkning och att myndigheten snarare ser på det faktiska innehållet i uppdraget.

Uppdraget innebär att Skatteverket nu får 500 miljoner och den övervägande delen av det ska gå till att öka antalet medarbetare som arbetar med folkbokföring, och att särskild tyngdpunkt ska läggas på kontroller, säger Sävje. På pressträffen sa regeringen att fokus ska vara på kontroller i ”riskområden”.

Peter Sävje berättar att Skatteverket och SCB bedömer att ungefär 98 procent av folkbokföringarna i Sverige är korrekta.

– Runt 2 procent är felaktig folkbokförda, sen finns det de som är i landet utan tillåtelse, men det ligger på polisens bord, säger Peter Sävje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.