Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson (SD) presenterar nästa steg i en nationell folkräkning. Foto: TT

Storskalig folkräkning i Sverige – ska satsa på ”riskområden”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor för en ny storskalig nationell folkräkning. Skatteverket har också fått i uppdrag att ge en lägesbild över vilka som befinner sig i landet.

– Det känns otroligt viktigt att det här arbetet kommer igång, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Den nationella folkräkningen aviserades redan i Tidöavtalet. Det blir den första sedan 1990.

– Sverige har i hög kontroll tappat kontrollen över befolkningen. Vi har ett skuggsamhälle som vi inte känner till omfattningen på, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

– Det finns resurser och verktyg och vi tänker att vi i slutet av den här mandatperioden ska ha väldigt mycket bättre koll på Sverige, säger Elisabeth Svantesson.

Detaljerna oklara

Skatteverket ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor för att genomföra folkräkningen.

Rent praktiskt handlar det bland annat om kontroller i vad som bedöms vara ”riskområden” samt identitetskontroller. Jimmie Åkesson framhåller att det är upp till myndigheterna att avgöra hur detaljerna kring kontrollerna ska se ut.

– Om de gör det genom att knacka dörr eller på andra sätt är upp till dem , säger han.

”Vivalla ett typexempel”

Det är Skatteverket som ska bedöma vilka områden som är riskområden för folkbokföringsfusk.

– I Örebro där jag bor finns det till exempel väldigt många som bor i Vivalla men inte lika många som är folkbokförda. Det är ett typexempel på ett riskområde, men det finns fler, säger Elisabeth Svantesson.

Så det är utanförskapsområden ska förbereda sig på att det blir dörrknackning?

– Det kan finnas andra områden där svenskar bor som nästan aldrig är i Sverige.

I samband med folkräkningen ska de deltagande myndigheterna anmäla misstänkt fusk med folkbokföring. Samordningsnummer ska också kunna återkallas om de inte kan ”bekräftas på ett betryggande sätt av innehavaren”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.