Se Johan von Schreeb, professor specialiserad inom global katastrofmedicin, berätta om hur olika länder räknar antal döda i covid-19 i Morgonstudion. Foto: SVT

Experten: Därför kan du inte jämföra dödstal mellan länder

Uppdaterad
Publicerad

Många länder räknar inte dödsfall i covid-19 från äldreboenden. Det ger en missvisande bild, och gör det svårt att jämföra siffror länder emellan, menar Johan von Schreeb, professor specialiserad inom global katastrofmedicin. 

– Man tror ju att minst hälften av dödligheten i covid-19 kommer att vara på den typen av boenden, säger han i Morgonstudion. 

I flera länder bygger rapporteringen av dödsfall i covid-19 i huvudsak på dödsfall som inträffat på sjukhus, visar Ekots kartläggning. De som dör på äldreboenden - troligen flera tusen människor - finns ofta inte med i statistiken. 

Storbritannien, Nederländerna, Italien och Spanien hör till de länder som inte redovisar dödsfall på äldreboenden i någon större omfattning, till skillnad mot Sverige, enligt Ekot. 

Coronapandemin

– Det ger en missvisande bild. Man tror ju att hälften av dödligheten i covid-19 kommer att vara på den typen av boenden. Om man inte rapporterar det tycker jag att det känns som att man underrapporterar, säger Johan von Schreeb i SVT:s Morgonstudion. 

I Stockholm visade det sig att en tredjedel av dödsfallen förra veckan kom från äldreboenden, enligt Ekot. Och i Belgien, som sticker ut med dubbelt så många dödsfall per capita som Nederländerna, anges att nästan hälften av dödsfallen kommer från äldreboenden.

”Som att köra en båt baklänges”

Detta gör att det blir svårt att jämföra dödstal mellan olika länder.

– Man skulle kunna tro att det är lätt att jämföra rakt av men man måste verkligen ta det med en nypa salt, säger Johan von Schreeb.

Han tycker inte heller att siffran över hur många som dött är någon bra måttstock för hur ett land bör agera för att stoppa smittan av coronaviruset.

– Att styra ett land efter dödstalen är ju som att köra en båt baklänges. Det är något som hände för tre veckor sen när man blev infekterad, så att försöka styra efter det, det är ju fullständigt felaktigt.

Smittade stäms av med dödsregistret

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har tidigare beskrivit för SVT Nyheter hur man registrerar dödsfall i Sverige.

– Normalt sett är det de som vårdas för covid-19 och avlider. Vi tittar också på alla som fått diagnosen och kollar efter 14 dagar om de lever eller finns med i dödsregistret. På så sätt missar vi ingen.

De man däremot missar, i Sverige liksom i andra länder, är de som avlider i sitt hem och inte bekräftats smittade av coronaviruset. Därför ska Folkhälsomyndigheten titta på eventuell överdödlighet under den här perioden, vilket innebär att man tittar på hur många som normalt sett hade dött under den här perioden och hur många som dör nu.

– Först då kan man ha en verklig diskussion om hur många som gick bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet