Det finns ingen officiell regel som hindrar kvinnor från att bli imamer. I Sverige finns flera kvinnor som på pappret har samma imamutbildning som män, men som inte verkar inom samma områden i församlingen. Foto: Uppsala Universitet & Henrik Montgomery/TT

Professorn: Övertygad om att vi kommer se liknande utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes första officiella kvinnliga imam bär inte slöja och i Danmark och Berlin finns liberala moskéer som leds av kvinnor. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, tror att det bara är en tidsfråga innan den progressiva riktningen inom islam sprids även i Sverige.

– Jag är övertygad om att vi kommer se en liknande utveckling, säger han.

Det finns ingen officiell regel som hindrar kvinnor från att bli imamer. I Sverige finns flera kvinnor som på pappret har samma imamutbildning som män, men som inte verkar inom samma områden i församlingen.

– Det finns kvinnliga koranlärare som har exakt samma utbildning som männen och leder den kvinnliga avdelningen på moskéer. Det de inte gör är att leda de dagliga bönerna eller fredagsbönerna. Så de finns och de är många, säger Abd al Haqq Kielan, ordförande för det islamiska riksförbundet Svenska Islamiska Församlingarna som enligt förbundet själva har över 31 församlingar och fler än 20 000 församlingsmedlemmar.

”Nypåhitt för säsongen”

Är det ett problem med kvinnliga imamer som vill leda böner?

– Det är klart det är ett problem för det finns inget inom islam som säger att det är möjligt att leda fredagsbön eller bön. Utan det är nypåhitt för säsongen, så att säga. Inte i något land hindras kvinnor från att få utbildningen, men de kan inte ta över det, säger Abd al Haqq Kielan.

Sverige erbjuder sedan 2016 en utbildning i islamisk teologi och ledarskap vid Kista folkhögskola, som finansieras med folkbildningsanslaget. Men det finns inga högre konfessionella teologistudier inom islam som erbjuds av staten och en statlig utredning har slagit fast att det skulle strida mot neutraliteten.

Där skiljer sig exempelvis Frankrike, som fått sin första officiella kvinnliga imam, Kahina Bahloul, och som har andra möjligheter att ingripa i de frågorna, enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

”Kommer spridas oavsett hot”

I Sverige finns ingen känd kvinnlig imam som leder en moské eller öppet utmanar den traditionella tolkningen av islam och till exempel driver frågan som vem som kan leda fredagsbönen. Fazlhashemi tror dock att det är en tidsfråga innan den progressiva riktningen når hit.

– Jag är övertygad om att vi kommer se en liknande utveckling här. Nya generationer av muslimska kvinnor som är uppvuxna här kommer inspireras av de nya inspelen. Jag träffar studenter på universitetet, muslimska kvinnor, som attraheras av de här tankegångarna.

Samtidigt är det långt ifrån alla som välkomnar utvecklingen.

– Det finns ett motstånd och Kahina Bahloul har till och med blivit hotad, vilket inte alls är ovanligt. Så fort någon kommer med en ny tolkning finns de våldsbejakande extrema grenarna som försöker tysta folk. Men i dag är det svårt att begränsa idéerna, vi har internet och sociala medier och de kommer spridas oavsett vilka hot de kommer med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.