Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap med inriktning på genusforskning.

Professorn: Vi är lika – men debatten är olika

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är feminism ett ord som de politiska partierna gärna använder, medan det i Danmark är närmast ett skällsord. Det säger Drude Dahlerup, som är professor i statsvetenskap med inriktning på genusforskning. Men hon betonar att Sverige och Danmark egentligen är väldigt lika varandra.

I SVT:s och DR:s undersökning om svensk och dansk syn på jämställdhet är det få danskar som säger att de vill kalla sig feminister medan andelen är betydligt högre i Sverige.

– I Sverige började de politiska partierna kalla sig feministiska i slutet av 1990-talet och i dag säger alla utom tre att de är det. I Danmark är det bara två partier på vänsterkanten som kallar sig feministika, säger Drude Dahlerup, som är dansk medborgare men har bott 15 år i Sverige.

I Danmark fanns det en häftig debatt om feminism och jämställdhet på 1970- och 1980-talen, säger hon, men på 1990-talet blev det en viss stagnation.

Dansk feminism i sociala medier

– Kvinnorörelsen är inte särskilt stark i Danmark nu, den var starkare förut, på den tiden när Rödstrumporna drev på. Men kanske har den börjat få fart litegrand nu igen. I sociala medier finns en ung feminism. Det har börjat röra på sig och det finns hopp för de unga feministerna i Danmark! säger Drude Dahlerup.

Hon menar att det är de politiska partiernas engagemang som lyft fram feminismen i Sverige, medan debatten om invandring i Danmark de senaste decennierna har överskuggat debatten om jämställdhet.

– Feminism utgår från allas lika värde. Den blir nästan omöjlig om man samtidigt pratar om ”vi och dem”. Invandringsdebatten har varit så dominerande att det varit nästan omöjligt att prata om allas lika värde.

Drude Dahlerup framhåller att det i grund och botten finns stora likheter mellan Sverige och Danmark i levnadssätt och livsstil. Men hon tycker att undersökningen som SVT och DR gjort visar på att svenskarna är mer inriktade på jämställdhet än danskarna.

Bristande jämställdhet i båda länderna

– Den andra saken som undersökningen visar är att det fortfarande finns brister i jämställdheten mellan män och kvinnor i båda länderna.

Ett par saker som skiljer länderna åt, menar hon, är synen på sexköp, som är olagligt i Sverige men tillåtet i Danmark. Och så har Sverige kvoterade pappamånader men det har inte Danmark.

– Det har varit en jättedebatt om pappamånad i Danmark men det har inte blivit något. Intressant nog så syns i undersökningen att det faktiskt är fler i Sverige än i Danmark som är helt eller delvis emot att ha öronmärkt föräldraledighet för pappor.

– I Danmark tycker många att jämställdheten är i stort sett uppnådd. Det finns en skillnad mellan länderna i problemuppfattning.

Hon konstaterar också att det finns mycket okunskap och generaliseringar i båda ländernas uppfattning om varandra.

– Bara som exempel så tror alla danskar alla svenskar använder ordet ”hen”. Men undersökningen visar att en majoritet är emot ordet i båda länderna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.