Det väntas bli trängsel på anstalter och häkten under hösten enligt Kriminalvårdens placeringssektionschef Joakim Righammar. Foto: Kriminalvården

Prognosen från Kriminalvården inför hösten: Beläggningar över hundra procent

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att trängsel väntar på landets häkten och anstalter under hösten. Enligt Kriminalvårdens prognoser riskerar beläggningen att gå över 100 procent.
– Vi har en väldigt hög beläggning, säger Joakim Righammar på Kriminalvården.

Mellan 90 och 100 procents beläggning har varit vardag på landets häkten och anstalter de senaste åren. Emellanåt har beläggningssiffran varit över hundra procent. Rikspolischef Anders Thornbergs sade i Aktuellt i söndags att det aldrig varit så fullt som nu.

Efter en något lugnare sommar väntas nu beläggningen öka under hösten.

– När det gäller häkte är prognosen att det kommer öka under hösten och vi kommer gå upp i över hundra procent. När det gäller anstalt, det slutna klasserna, har vi legat där. Och vi kommer fortsätta med ökat klientinflöde den närmsta tiden, säger Joakim Righammar, sektionschef på Kriminalvårdens placeringssektion.

Och då ligger man över 100 procent?

– Det gör man.

Markant ökning i beläggning

Den totala utdömda strafftiden, den så kallade straffmassan, gick ner mellan åren 2010 och 2013 och har sedan legat på en relativt jämn nivå innan den ökade igen för fyra år sedan. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

2017 var den totala utdömda strafftiden 97 700 månader och 2019 var straffmassan 127 000 månader, vilket är en ökning med 30 procent. Det är en av de saker som påverkar beläggningen på landets häkten och anstalter.

– Det är en markant ökning och den har kommit väldigt tvärt för kriminalvården. Det är svårt att hitta enskilda förklaringar till varför det blivit så. Man kan troligtvis se straffskärpningar, fler häktas. Sedan har vi givetvis fler personer som bor i Sverige nu och som kan begå brott, säger Righammar.

Kämpar fortsatt med att utöka antalet platser

Det är en situation som kriminalvården kämpat med ett tag. Tiden mellan att en fängelsedömd får sin dom och då denne ska inställa sig på anstalten har också ökat.

Tidigare skulle man inställa sig inom 50 dagar. 2018 ändrades detta till 75 dagar och strax innan årsskiftet höjdes antalet dagar ytterligare till hundra dagar.

Arbetet att bygga provisoriska våningssängar i cellerna och göra om gemensamma utrymmen till fler platser fortsätter.

– Vi har öppnat tidigare stängda platser och vi bygger ut eller bygger nytt. Men det är svårt att bygga nytt och det tar tid att bygga nytt, menar Joakim Righammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer