Anders Holmberg och Camilla Kvartoft leder Agendas partiledardebatt ihop för första gången. Foto: SVT

Programledaren Anders Holmberg om största utmaningen: ”En mardröm med siffror som flyger i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången de leder Agendas partiledardebatt ihop. På söndag ska Camilla Kvartoft och Anders Holmberg hjälpa tittarna att få svar på sina frågor inför valet.

– Det är en mardröm med siffror som flyger genom luften som varken vi eller tittarna har någon relation till. Vi vill att debatten ska handla om ideologi, säger Holmberg.

Åtta partiledare, ett antal heta ämnen och två programledare. Det är utgångspunkten för söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Camilla Kvartoft och Anders Holmberg är laddade.

– Det ska bli jättekul. Vi hoppas på en debatt där partiledarna verkligen möter varandra och är konkreta och debatterar med friskt humör, så att det blir en vägledning för väljarna, säger Camilla Kvartoft.

Val 2018 – #dinröst

Programledarduon har jobbat ihop i 20 år, men det är första gången de leder Agendas partiledardebatt tillsammans.

– Vi känner varandra så det känns väldigt tryggt, säger Anders Holmberg.

”Man får improvisera i stunden”

De har förberett sig noga genom att läsa på om ämnena som ska debatteras, studera partiernas skuggbudgetar och ta reda på var partiernas skiljelinjer går, men helt förberedd kan man aldrig vara.

– Man vet aldrig vad som händer, en gång var det ju någon som hade med sig en kolbit in. Vi är beredda på överraskningar – vi till och med hoppas på det, säger Anders Holmberg.

– Uppgiften som programledare handlar mycket om att se till att det blir begripligt och att tussa ihop dem och vara lite dramaturgisk. Sen när debatten är igång är det bara att försöka hänga med, man får improvisera i stunden, säger Camilla Kvartoft.

”Brukar vara taggade”

Anders Holmberg tror att det kommer att märkas på partiledarna att det är valår.

– De brukar vara ganska taggade, men när vi sänder är det bara fyra månader kvar till valet och det känns redan väldigt febrigt.

AGENDAS PARTILEDARDEBATT

Två gånger per år samlar Agenda alla riksdagens partiledare till debatt. Söndagen den 6 maj sänds valårets första partiledardebatt. Vilka ämnen partiledarna ska debattera berättar vi fredagen den 4 maj.

18:50: Uppsnack – direkt på svtnyheter.se

20.00: Partiledardebatten del 1 – direkt i SVT2 och på svtnyheter.se

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.15: Partiledardebatten del 2 – direkt i SVT2 och på svtnyheter.se

22:15: Nedsnack – direkt på svtnyheter.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet