Många partier har problem just nu, och det bäddar för en spännande debatt på söndag, tror programledarna Camilla Kvartoft och Mats Knutson. Foto: SVT

Programledarna: Höga krav på flera partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Det är halvtid i mandatperioden och sällan har det svenska politiska landskapet varit så oförutsägbart. – Regeringsfrågan är högaktuell och många partiledare har ett behov av att profilera sig nu, säger Camilla Kvartoft och Mats Knutson som leder Agendas partiledardebatt på söndag.

Många partier brottas med vikande väljarstöd och blockpolitiken är satt under hård press. Det gör höstens debatt hyperspännande, tycker Mats Knutson.  

– Alla partiledare är varma i kläderna nu, men flera av dem har problem. Gustav Fridolin, Ebba Busch Thor och Jan Björklund leder alla partier i djup kris. Men M och S går inte heller bra. Kraven på att partiledarna ska leverera är höga, både från deras partier och från väljarna, säger han. 

Agenda

Hemligt in i det sista

Debattens ämnen är hemliga fram till en kort stund före sändning. Men tittarna kan vänta sig sex ämnen som engagerar och som har betydelse för Sverige.  

– Och ämnen där partiledarna inte är överens, där det kan väntas bli debatt, tillägger Camilla Kvartoft. 

Partiernas nyligen släppta budgetmotioner har granskats grundligt och frågorna skrivs om in i det sista. Men trots grundliga förberedelser är det omöjligt att förutse vilka utspel partiledarna kommer att göra – och vem de har tänkt attackera.

– Tidigare har vi sett att de har förberett en del på kammaren. Det ska bli intressant att se vad det blir den här gången, säger Camilla Kvartoft.

Plötslig avgång dementerades snabbt

I veckan plingade telefonerna till med det oväntade beskedet att Liberalernas partiledare Jan Björklund skulle avgå. Men uppgiften var fel och berodde på ett dåligt byggt datasystem på riksdagskansliet.  

Programledarna hann bli nervösa, men bara en liten stund, för hur det skulle påverka debatten. 

– Först blev vi förvånade, men vi förstod snabbt att det rörde sig om något fel, säger Camilla Kvartoft.

Rekvisita eller inte

Annars är frågan om någon partiledare vågar ta med sig föremål till studion. Efter genomgången av rekvisitans historia i förra veckans program twittrade Ebba Busch Thor att hon skulle ”ta med sig en hel dockteater...”. Om hon gör slag i saken återstår att se.  

Mats Knutson tror att Miljöpartiets politiska motgångar kring Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolen kan avskräcka partiledarna från att ta med sig en symbolisk sak.

– Gustav Fridolin ångrar nog bittert den där kolbiten, säger han.

Agendas partiledardebatt sänds i kväll kl 20-22 i SVT2 och i SVT Play.

Från partierna kommer: Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M), Jimmie Åkesson (SD), Gustav Fridolin (MP), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet