default_caption

Psykiater: ”Det är ett stort bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Att enbart presentera den positiva datan kring ett läkemedelspreparat kan bli vilseledande, menar psykiatern Axel Haglund som gästade Aktuellt på måndagen.

I sex studier visade sig det antidepressiva läkemedlet Reboxetin/Edronax inte vara bättre än sockerpiller. Läkemedelsbranschens möjligheter att dölja forskningsresultat som skulle kunna stoppa en medicin från marknaden får kritik från läkare och psykiatriker både i London och Sverige.

– Det är ett stort bekymmer när man bara presenterar den positiva datan man har kring sina preparat. Det kan bli vilseledande för den som har till uppgift att komma med rekommendationer kring vilka läkemedel som ska godkännas och inte, säger Axel Haglund, psykiatriker på S:t Görans Sjukhus.

SVT granskar läkemedelsbranschen

Hur vanligt är det att ni läkare inte har alla kort på borden?

– Det är svårt att svara på, är man vilseledd så kanske man inte känner till det. Men det här är inte ett okänt fenomen. Det finns en risk med de regler som finns i dag – att läkemedelföretagen driver sin egen utveckling och gör sina egna vetenskapliga utvärderingar.

Enligt Axel Haglund blir det allra svårast att veta vilket läkemedel man ska skriva ut när det kommer till nya preparat.

– Där är vi som läkare väldigt hänvisad till rekommendationerna som kommer från läkemedelsverk. Men sen är det ju alltid så att en kunskap byggs upp om läkemedlet efter hand, med de patientkontakter man har. Då kan man skaffa sig en bättre känsla kring vilka läkemedel som är till nytta.

Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar läkemedelsbranschen

Mer i ämnet