Foto: TT/Privat

Psykolog: När vi inte kan bestämma oss går vi på intuition

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje väljare bestämmer först under sista veckan innan valet vilket parti som ska få deras röst – och då går vi ofta på intuition, säger psykologen Siri Helle.

Det är inte bara hård fakta som avgör saken när vi ska fatta beslut – utan också vår intuition. När osäkra väljare tar sig till vallokalerna på söndag blir det inte sällan magkänslan som avgör, säger psykologen Siri Helle.

– Fördelen med intuition är att man försöker väga ihop all information man har samlat på sig. Nackdelen är att det kan vara missvisande och lämna plats för fördomar. Det kan vara information som att partiledaren har fel dialekt, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Viktigt kunna ändra sig

Partiledarens dialekt och andra attribut bidrar till vårt beslutsfattande. Enligt Siri Helle är vi mer benägna att vara positiva till sådant vi känner igen, och som människor vi tycker om själva gillar. Om vi redan har sympatier för en viss partiledare ursäktar vi dessutom deras felsteg lättare och tycker oftare att deras förslag per automatik är bättre.

– Vad vi röstar på är en del av vår identitet så det kan vara väldigt svårt och smärtsamt att ändra sig när man väl har bestämt sig för ett parti. Det blir ett hot mot vår självbild, men det är viktigt att kunna ändra sig.

”Fokusera på områden du tycker är viktiga”

Den osäkra väljaren tenderar att vara mer öppen för alla sidor än den som redan lutar åt ett håll. Men vi är generellt mer öppna för känsloargument än för ren fakta och lyssnar på hjärtat oproportionerligt mycket, säger Siri Helle.

Så hur ska man göra för att fatta ett beslut nu, förutom att låta intuitionen avgöra?

– Mitt råd är att göra valkompass. Det är ett bra sätt att få översikt över vilket parti som tycker som en själv. Sedan kan man fokusera på vilka områden man tycker är viktiga och vilka som tycker som en själv där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet