Psykolog: ”Ta hand om dig fysiskt och psykiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan denna vecka lever en majoritet av folket under skärpta råd på grund av den ökade smittspridningen. Någonting som kan påverka många psykologiskt.

Filip Arnberg, psykolog och expert på katastrofpsykologi, förklarar hur den nuvarande situationen påverkar människor.

En tid med skärpta råd väntar nu en majoritet av svenska befolkningen. Någonting som kan påverka många människor där ute. Enligt Filip Arnberg som är expert på katastrofpsykologi är det i dessa tider bland annat viktigt att fortsätta hålla sina rutiner.

– Jag tror att det vore väldigt bra i det här läget att försöka göra ett omtag. Jag tror många hittade tillfälliga lösningar under våren på hur de skulle möta de här svårigheterna som restriktionerna innebar för dem, säger Filip Arnberg och fortsätter:

– Nu är det ett jättebra läge att fundera ett varv till på det här och vad kan jag göra för att det här ska bli bra på sikt. Hur kan jag umgås med andra på ett bra sätt och hur kan jag få en vardag som innehåller paus från den här pandemin på något sätt.

”Håll kontakten med andra”

Andra råd som Filip Arnberg delar med sig av är att ta hand om sig.

– Enkla saker som att ta hand om sig själv fysiskt och psykiskt, det kommer att få goda effekter på sikt. Som att se till att få fysisk aktivitet under dagarna och få det lilla dagsljus som vi har under den här säsongen, få goda sömnrutiner och kanske framför allt, se till att hålla kontakten med andra personer på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.