Nya råd för regionerna – undvik butiker och gym

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige och nu skärper Folkhälsomyndigheten rekommendationerna i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Det handlar bland annat om att undvika kontakt med andra än de man bor med samt undvika gym och köpcentrum.

Med anledning av en ökad smittspridning i samhället, och fler bekräftade fall av covid-19, införs nu striktare råd för vissa regioner. Det handlar om region Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

– De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet bekräftade fall i Stockholm. Det var nästan en åttioprocentig ökning till veckan som precis har avslutats, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm.

De nya råden gäller från och med i dag för de nämnda regionerna. Bland annat handlar det om att avstå från att vistas i butiker, köpcentrum och gym. Endast nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Annat regelverk för restauranger

Restauranger och barer nämns inte i de nya allmänna råden eftersom de omfattas av ett annat regelverk, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Enligt Maria Rotzén Östlund ska man undvika att gå på restaurang med ett stort sällskap som man i vanliga fall inte brukar träffa.

– Om man kan gå dit med sin familj och sitta tryggt med avstånd så är det okej. Det allmänna rådet ”umgås bara med din familj” gäller även fast man är på restaurang, säger hon.

De skärpta råden gäller till och med den 19 november men kan komma att förlängas. Region Uppsala förlänger de skärpta råden till och med den 17 november, men kan komma att förlängas igen.

Fler provtas

I landet ökar smittspridningen och samtidigt är det fler personer som provtas. Från att ha testat runt 20 000 personer i våras provtas nu runt 160 000 per vecka, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell. 

– Ett tecken på att spridningen i Sverige håller på att tillta mer och mer är att en stor andel av de som provtas faktiskt är positiva och har covid-19 har gått upp från 3-4 procent till drygt 5 procent vilket tyder på att vi tyvärr har en ökande spridning i samhället, säger Anders Tegnell.

”Oroande utveckling”

Enligt de nya rekommendationerna bör man även undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med. Bland annat innebär det att även avstå från fester, after work och liknande socialt umgänge.

I Västra Götaland har det skett en markant ökning av antalet nya fall meddelar regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bland annat har det skett en ökning av patienter som är i behov av intensivvård.

– Det är en oroande utveckling. Inneliggande patienter i Västra Götaland har fått en ökning, det är nästan en dubblering av antalet inneliggande fall jämfört med föregående vecka, säger Thomas Wahlberg.

”Håller inte tillräckligt fysiskt avstånd”

Smittspårningsarbetet som har skett har utgått från arbetsplatser, olika fester eller andra sociala sammankomster, säger Thomas Wahlberg.

– Sammantaget kan man säga att det har gått väldigt fort att få den här snabba smittspridningen. Det gör att vi nu måste bryta det här på alla sätt så kraftigt vi bara kan, säger Thomas Wahlberg.

I region Östergötland har ett intensivt arbete med smittspårning pågått, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind under dagens presskonferens. Hon meddelar att man i nuläget har en bred samhällsspridning.

– Det här är ett resultat av att vi alla inte håller ett tillräckligt fysiskt avstånd, de flesta skulle kunna ha stor möjlighet att göra detta, säger Britt Åkerlind.

Behåller 50-gränsen

Förra veckan meddelade regeringen att publikgränsen, som hade varit 50 åskådare, skulle höjas till 300 personer från och med den 1 november. Men det är inte alla regioner som kommer att höja den gränsen.

Region Skåne, Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland behåller regeln om max 50 personer. Anledningen är den ökade smittspridningen.

Skärpta råd för regionerna:

Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.