Problem kan uppstå när föräldrar är väldigt engagerade i barnets träningar och inte är lyhörda för barnets önskemål och behov. Foto: TT

Psykologen: Föräldrarna bör vara närvarande – men inte styrande

Uppdaterad
Publicerad

Idrottspsykologen Johan Fallby vänder sig till föräldrar med idrottande barn: – Var närvarnade men inte styrande. Det är viktigt att finnas där för barnen men också veta när du ska klappa och trösta, säger han.

SVT har i en rad inslag och artiklar berättat om föräldrahetsen som barn möter på fotbollsplanerna, friidrottsarenorna och hockeyrinkarna. Även domaren och tränaren kan få en släng av sleven när engagerade föräldrar ventilerar sina åsikter och går över gränsen.

Förväxlar med elitidrotten

Idrottspsykologen Johan Fallby har arbetat med bland annat Svenska Fotbollförbundet och fotbollsklubbar som Djurgårdens IF och FC Köpenhamn. Han tror att en del föräldrar förväxlar ungdomsidrotten med elitidrotten.

Föräldrahets

– Man tror att det är så här det ska gå till i elitidrotten, men så är det inte. Det är ovanligt lugnt i elitidrottens omklädningsrum, säger han i SVT:s Aktuellt, och fortsätter.

– Man har den här yttre bilden av att man ska gapa och skrika. Men sedan handlar det också om ambitioner, och en tendens att problemen ökar om det finns en stor insats från familjen.

Hör ihop med tid och pengar

Johan Fallby menar att ju mer pengar, tid och ansträngningar som föräldrarna investerar i sitt barns idrott, desto mer känner dessa föräldrar att de har en rättighet att ge sig in i idrottsmiljön och påverka. Det är ett samband han ser.

– Insatsen kan vara ekonomisk, det kan handla om planering, tid, semestrar, allt sådant börjar styras av barnens idrott, och allt börjar kretsa kring det istället för saker som är mer naturliga.

Risken finns att barn som pressas för hårt kan tappa lusten för att idrotta. Det finns också enligt Johan Fallby en stor risk att man går miste om talanger, som tappar lusten.

– Absolut. En talangfaktor är att man har en förälder som förstår vilken roll som är balanserande och rätt.

Utbilda föräldrarna

Men det är inte så att föräldrarna ska portas från träningar och matcher. Tvärtom, de har en viktig roll, menar Johan Fallby. Det handlar bara om att föreningar och föräldrar måste ha en dialog med varandra och sätta upp tydliga roller.

– De föreningar som har en fungerande verksamhet bjuder in föräldrar och förklarar och har en dialog. Det är viktigt att man utbildar föräldrarna, säger han.

Hans viktigaste tips till föräldrarna är enkelt:

– Var närvarnade men inte styrande. Det är viktigt att du finns där men också att du vet när du ska klappa, trösta, och när du ska skratta och bidra till en bra miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet