Psykologen: Så återgår du till en vardag utan restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Hemmajobb, distansstudier och social distansering.

Efter två år av pandemiliv släpps i dag restriktionerna. Här tipsar psykologen Björn Hedensjö om hur du bäst hanterar övergången.

– Sociala färdigheter är en färskvara som måste underhållas, säger han i Morgonstudion.

Pandemin har inneburit kraftigt ändrade levnadsvanor för många och när samhället nu öppnar upp igen medför det också nya sociala situationer och krav. Men inte alla firar med fest och jubell när kramar, after works och allmän trängsel åter är att se som normalt.

– Det är en del som känner att de är lite socialt ringrostiga. Och det är ju så att sociala färdigheter, hur vi är med folk, är en färskvara som måste underhållas. Och om man känner så kan det var lite obehagligt att kasta sig ut igen. Men det kommer tillbaka, säger Björn Hedensjö, psykolog och författare.

”En del har ju trivts ganska bra”

FoNo, Fear of Normal, har blivit ett begrepp bland dem som inte ser fram emot en återgång.

– En del har ju trivts ganska bra under pandemin. Det har varit hemmajobb, livspusslet blir lättare, mer tid med nära och kära, säger Björn Hedensjö.

Hur lång tid det tar att innan man har vant sig vid att ha det som förr igen kan variera.

– Det går ofta snabbare än man tror. Vi är vanedjur, det sitter djupt rotat det gamla sätet att vara.

I videon ovan tipsar Björn Hedensjö om hur du bäst hanterar återången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.