Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Psykologen förklarar: Därför slösar vissa mer pengar än andra

Publicerad

Din personlighet påverkar din plånbok och vissa är mer benägna att spendera pengar de inte har. Det menar Angela Ahola, doktor i psykologi. 

– Personligheten påverkar hur vi reagerar på ekonomisk stress , säger hon.

Vi är olika benägna att skjuta fram belöning, för att längre fram kunna unna sig lite mer. Karaktärsdragen ”samvetsgrannhet” och ”öppenhet” påverkar vår privatekonomi mest menar Angela Ahola.

– Om man är väldigt samvetsgrann har man generellt sett stort tålamod och är bra på att spara för framtiden, men man är också ofta mer ängslig, säger Angela Ahola i Morgonstudion.

Slutet av månaden

Men det finns vissa personlighetstyper som kan räkna med att ha lite mindre pengar över i slutet av månaden, enligt Angela Ahola.

– Har man en hög grad av öppenhet är man ofta nyfiken på nya erfarenheter och upplevelser. Äventyrliga människor tar mer risker i sin ekonomi, säger hon.

Hör psykologens spartips för olika personlighetstyper i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.