Psykologerna medverkar i metoo-kampanjen

Publicerad

”Om ni berättar lyssnar vi” lyder den rubrik som Sveriges psykologer nu går ut med för att medverka i metoo-kampanjen. Psykologerna delar inte med sig av egna erfarenheter i uppropet utan riktar fokus på patientperspektivet, skriver Dagens Nyheter.

1.299 psykologer har hittills skrivit på det upprop som just nu sprids bland landets psykologer. Syftet med uppropet är att ge en röst åt alla de patienter som i mötet med psykiatrin berättat om sexuella kränkningar och övergrepp. 

– Det finns många som inte förmår samla sig till ett eget upprop. Vi vill att de ska höras i debatten och vi vill försöka ge dem en röst, säger Charlotte Ulfsparre, initiativtagare och legitimerad psykolg till Dagens Nyheter.

Av de psykologer som skrivit under har minst 39.500 patientberättelser om övergrepp hörts.

”Det som nu sker är att stödet sprider sig utanför de slutna rummen. Kraften i att berätta mångdubblas. Potentialen i att gå samman och hjälpa varandra läka genom att lyssna, bekräfta och stötta är enorm. Här kan alla bidra”, skriver de i uppropet.

Många de som skrivit under uppropet arbetar inom den kliniska psykiatrin, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet