”PT-Fia” Sofia Ståhl inte förvånad över att beslagen av anabola steroider har ökat Foto: SVT

”PT-Fia” Sofia Ståhl inte förvånad över att beslagen av anabola steroider har ökat

Uppdaterad
Publicerad

”PT-Fia” Sofia Ståhl är inte förvånad över att beslagen av anabola steroider ökar. Hon menar att gränserna inom träningen hela tiden förflyttas och har haft kollegor på gym som tagit ”tveksamma preparat”.

– Man stoppade i sig tillskott, stora burkar med varningstrianglar på, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Förra året gjordes fler beslag av anabola steroider jämfört med 2016, visar siffror från Tullverket. Den personliga tränaren Sofia Ståhl, även kallad PT-Fia, är inte förvånad – men bestört.

– Det är fruktansvärt att man ska tro att man måste ta det så långt för att man ska kunna träna eller vara hälsosam, eller bara få den kropp man vill ha, säger hon.

Burkar med varningstrianglar

Hennes erfarenhet är att gränserna hela tiden förflyttas inom träningen. Det räcker inte med att snöra på sig träningsskorna.

– Fitness har kommit in till den vanliga motionären.

När hon jobbade på gym förekom det att kollegor tog vad hon kallar för ”tveksamma tillskott”, även om det inte var just anabola steroider.

– Man hade olika preparat. Man hade kanske inte så tunga grejer, men man stoppade i sig tillskott, stora burkar med varningstrianglar på. Man testade olika grejer.

Inte lika rädd att prova

Annica Börjesson på Dopingjouren, som arbetar med att informera om dopningmissbruk, menar att inställningen till dopning har förändrats.

– Man är inte lika rädd för att prova. Inställningen till oss är ofta att de tror att vi försöker bedriva skräckpropaganda.

Hon har dock svårt att bedöma om Tullverkets siffror är ett mått på att fler personer använder anabola steroider, eller om tull och polis har förändrat sina arbetssätt eller prioriterar annorlunda.

– Vi har inga direkta indikationer på att fler kontaktar oss, utan det är mer vad vi hör till telefonen att fler personer beskriver att de har fler i sin närvaro som använder anabola steroider.

Anabola steroider kan ge biverkningar

  • De vanligaste biverkningarna som rapporteras in till Dopingjouren från män är att de får problem med potensen, blir nedstämda och får bröstkörtelförstoringar.
  • De tre vanligaste biverkningarna för kvinnor är klitorisförstoring, grövre röst och ökad behåring på kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.