Foto: TT

PTS: Postnord har aldrig fungerat sämre

Uppdaterad
Publicerad

Postnords brevdistribution har aldrig fungerat sämre. I våras var andelen brev som kom fram i tid det lägsta någonsin. Samtidigt har klagomålen ökat dramatiskt. ”Har man så här stora kvalitetsbrister för länge tappar kunderna förtroende för brev”, säger Sten Selander på Post- och telestyrelsen.

I somras lade Post- och telestyrelsen (PTS) fram en studie, där myndigheten pekar på stora brister på den svenska postmarknaden. Myndigheten konstaterar att posthanteringen har varit märkbart sämre i drygt ett års tid.

Fram till den 1 september i år hade det redan kommit in 1.450 klagomål till PTS, vilket kan jämföras med 570 klagomål under samma period 2015. Majoriteten, cirka 85 procent, avser den statligt ägda koncernen Postnord, som delar ut fyra av fem brev i Sverige. Den överlägset vanligaste orsaken är saknade försändelser.

Poststrulet

De flesta av klagomålen kommer från privatpersoner, men även en del företag har kritiska synpunkter, menar Sten Selander som är chef för postavdelningen på PTS.

– Det är en ganska dramatisk ökning. Och det är bara de klagomål som kommit in till oss. Normalt sett ska man vända sig till postföretagen. Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det ska vara den typen av kvalitetsbrister, säger han.

Aldrig varit sämre

Sten Selander har arbetat på PTS postavdelning sedan 1994 och menar att bristerna inom Postnords posthantering aldrig har varit större än under det här året.

– Nej, när det var som värst för ett halvår sedan kom under 90 procent av alla A-postbrev fram i tid. Normalt sett ligger det på ungefär 94 procent. Har man så här stora kvalitetsbrister för länge tappar kunderna förtroende för brev, då går de snabbare över till elektroniska kommunikationsmedel.

Stora förändringar

Enligt PTS beror problemen på att Postnord har tvingats anpassa kostnaderna när antalet brev som skickas minskar. För att klara uppdraget att upprätthålla servicen i hela landet har företaget genomfört stora förändringar samtidigt – vilket inte har fallit väl ut.

  • Postnord har ökat automatiseringen genom nya sorteringsmaskiner. Tidigare utförde brevbärarna den sista sorteringen innan postrundan och upptäckte om något brev hade hamnat fel. Det gör att risken för att post delas ut till fel mottagare har ökat, och när det händer tar det längre tid för den att komma fram till rätt person.
  • Bolaget har även samordnat brev- och paketutdelningen. Förr var paketutdelningen till hemmen mycket begränsad och de flesta hämtades ut på utlämningsställen. Numera måste brevbäraren hantera både brev och småpaket.

Sammantaget påverkar det här brevbärarnas arbetsvillkor. När de tidigare bara måste hålla reda på tre högar – direktreklam, små brev och stora brev – måste de i dag också hantera småpaket

Dessutom förefaller Postnord ha haft för låg bemanning, vilket gjort postutdelningen varit sårbar vid sjukskrivningar.

En rad åtgärder

Under sommaren har Postnord vidtagit en rad åtgärder för att lösa problemen. Det handlar om extra bemanning och bättre rutiner för att hantera sjukskrivningar. Dessutom har bolaget slagit av på takten när det gäller införandet av nya metoder, så att brevbärarna hinner få rätt utbildning.

PTS bedömer att bolaget är på rätt väg.

– Vi genomför ett uppföljningsarbete under hösten och gör tillsynsbesök i större utsträckning. Vi kommer att veta mer vid årsskiftet och får se vad uppföljningsarbetet föranleder för ytterligare åtgärder, säger Sten Selander.

Kan utfärda vite

Som tillsynsansvarig har PTS möjlighet att kräva att Postnord genomför åtgärder som myndigheten anser är nödvändiga. PTS kan också utfärda vite, men enligt Sten Selander har det aldrig skett. Som det är nu ser han heller inte att det skulle hjälpa situationen.

– Rent formellt kan vi förelägga Postnord att vidta åtgärder, men det kan överklagas och processen kan ta flera år. Det är inget jag ser skulle kunna förbättra situationen, snarare tvärtom. Vi tror inte att vi kan driva ett postföretag bättre än Postnord, säger Sten Selander.

När är det dags att ta i med hårdhandskarna, om problemen fortsätter?

– Om det här permanentas har man från det statliga företaget Postnord signalerat att man inte kan uppnå regeringens och riksdagens krav på vad det ska göra. Men då är det främst en politisk fråga. Vi ser inte att vi kommer att hamna där, Postnord har ju ett kommersiellt intresse.

Det säger postförordningen

  • Postförordningen (2010:1049) ställer krav på att minst 85 procent av de brev som lämnats in för övernattbefordran (A-postbrev) ska delas ut inom landet påföljande arbetsdag.
  • Minst 97 procent av A-postbreven ska delas ut inom tre arbetsdagar.

Källa: PTS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet