Parasites of the Caribbean. Bob Marley tog världen med storm med sin gungande reggaemusik. Ett av alla fans var marinbiologen Paul Sikkel vid Arkansas State University i USA, som för ett par år sedan lät döpa en parasit till Gnathia marleyi för att hedra sin stora idol. Det lilla djuret lever på fiskar och kan berätta om förändringar i korallreven. Där av Sikkels intresse. Precis som musikern är parasiten unik för Karibien, förklarar han. Vad Bob Marley själv tycker vet vi inte eftersom han dog redan 1981, blott 36 år gammal. Foto: Alberto Gennari/TT

Här är kändisarna som gett namn till djur och växter

Uppdaterad
Publicerad

Frank Zappa, Mick Jagger, Lady Gaga och Beyoncé har alla fått äran att låna ut sina namn till en ny växt- eller djurart. Nu har även punken släppts in i det vetenskapliga finrummet.

Går det ens att kalla sig ”känd” utan att ha fått en hel art uppkallad efter sig? Tveksamt.

Förr var det mest kungligheter eller en och annan knastertorr upptäcktsresande som fick den stora äran. En sång- och en dansman eller dito kvinna gjorde sig icke besvär.

I dag är det annorlunda. Ta bromsen Plinthina beyonceae till exempel, döpt efter popdivan Beyoncé.

Slående bakdel

– När jag beskrev den nya arten lyssnade jag på Beyoncé i laboratoriet. Dessutom kunde jag inte låta bli att lägga märke till den slående bakdelen. Det passade perfekt så jag bestämde mig för att namnge den efter ”bootylicious”-artisten. Det var också ett fantastiskt tillfälle att visa världen den otroliga biologiska mångfald som, framför allt flugor, utgör, förklarar dess upptäckare, den australiska forskaren Bryan Lessard.

Bootylicious är en sammandragning av engelskans booty (”häck”) och delicious (läcker).

Att nästla in en kändis i taxonomin har sina poänger. Framför allt för forskaren som brukar få en extra stor dos medial uppmärksamhet för ett arbete som annars hade passerat i det tysta.

Punksnäcka

Senast i raden av kända profiler som fått den äran är Joe Strummer, den numera avlidna sångaren och gitarristen i The Clash.

Men för honom blev det ingen insekt, utan en djuphavssnäcka.

Eftersom snäckan har taggigt skal kom Shannon Johnson och hennes kollegor vid Monterey Bay Aquarium Research Institute i USA att tänka på 1970- och 80-talens punkare.

– Men framför allt har den lila blod och lever i mycket extrema miljöer, säger hon.

Den nya snäckan, som är stor som en golfboll och lever på flera hundra meters djup i Stilla havet, fick namnet Alviniconcha strummeri. Vad annars?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.