Punktskriftens uppfinnare 200 år

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt 200 år sedan punktskriftens uppfinnare, Louis Braille, föddes.

Det uppmärksammas under hela året av bland andra Synskadades Riksförbund som driver frågan om rätten för synskadade att lära sig punktskrift.

Systemet med punktskrift bygger på sex upphöjda punkter – tre punkter i två lodräta kolumner. Genom att kombinera punkterna på olika sätt kan man bilda bokstäver, siffror, tecken och notsystem.

”Punktskriftens skapare Louis Braille föddes 1809 ute på den franska landsbygden. Pappan var sadelmakare och Louis lekte ofta i verkstaden. En dag var olyckan framme.

Louis skadade ena ögat och blev blind. Dessvärre påverkades även det friska ögat. Det dröjde inte länge förrän han även blev blind på det andra ögat också”, skriver Synskadades riksförbund på sin hemsida.

Punktskriften har haft stor betydelse för synskadades möjligheter till utbildning och man har ett fungerande läs- och skriftspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.