Hör zoolog Jan Westin berätta hur han tror att pytonorm smakar. Foto: SVT

Pytonorm i svenska frysdiskar: Experten kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige går det att hitta pytonorm i mataffärernas frysdiskar.

– Det är inte alltid som de här djuren avlivas på rätt sätt, säger Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare på The perfect world foundation.

– Det är en exotisk sak, vi importerar exotiska frukter. Ormar har alltid varit spännande av olika anledningar så det förvånar mig inte, säger Jan Westin om varför det säljs pytonorm.

Däremot är han kritisk till importen. 

–  Jag har inget emot att äta köttet från ormar, men de här ormarna det rör sig om är rödlistade. Man bör inte gynna handel med rödlistade djur. Varför ska man äta en art som är hotad och äta upp den bara för att man tycker det är trevligt.  

Morgonstudion har sökt företaget som importerar köttet. De skriver i en kommentar att: ”De endast handlar med tillåtet kött och som slaktas snarlikt som andra djur, först bedövning och sen avlivning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.