Quick ansöker om ny resning

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnades den sista resningsansökan in avseende de åtta mord som Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, dömdes för mellan 1994 och 2001. Mord som han erkänt  men som han tog tillbaka i en SVT-dokumentär 2008.

Det gäller mordet på ett holländskt par i Appojaure 1984 som Thomas Quick tog på sig och dömdes för 1996.  Det är åklagaren vid riksenheten för polismål, Kristian Augustsson som begärt resningen.

-Det finns frågetecken kring alla de här utredningarna och hur de har bedrivits. Man kan precis som tidigare när det gäller de fyra resningsansökningar som hittills beviljats, ifrågasätta om domen mot Bergwall var riktig, säger Augustsson till TT.

Att en åklagare söker resning för en misstänkt är extremt ovanligt.

-Vi fick i uppdrag av Riksåklagaren att se över samtliga ärenden. Det är mycket uppgifter som har förändrats under tiden och tingsrätten har inte haft en fullständig kännedom om de slutgiltiga resultaten. Man hade inte heller tillräcklig information om hur mycket om morden som publicerats i massmedia och vilka möjligheter Quick hade att ta del av det materialet, säger Augustsson.
Efter att Sture Bergwall började ansöka om resning 2009, det vill säga ansöka om att få morddomarna mot honom upphävda, har tre av dem rivits upp och han har friats från morden på Johan Asplund, Yenon Levi och Therese Johannesen.

Av de återstående resningsansökningarna har två beviljats ny prövning. Sture Bergwalls försvarare Tomas Olsson är övertygad om att den resningsansökan som lämnades in förra veckan och den som lämnades in i dag också kommer att beviljas och att Sture Bergwall kommer att frias från samtliga åtta mord han dömts för.

Mordet på det holländska paret Stegehuis blir det sista Quick-fallet som åklagaren begär resning för.


 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer