Råd för att få rena och friska tänder

Uppdaterad
Publicerad

Nyckeln till rena och friska tänder genom hela livet är enligt Folktandvården regelbundna vanor för att få bort bakterier i munnen. På så sätt kan både hål och inflammation i tandköttet undvikas.

Tandborstning

Tänderna bör borstas två gånger om dagen och för att ingen tand ska missas rekommenderar Folktandvården att tandborstningen börjar och slutar på samma ställe. Ett annat råd är att börja där det är svårast att komma åt, till exempel på insidan av underkäken, eftersom vi ofta är mer noggranna i början.

Själva borstningen bör ske med små rörelser och täcka hela tanden, även kanten mot tandköttet. Tryck inte för hårt med borsten och håll på i ungefär två minuter.

Och när stråna på tandborsten börjar spreta är det dags att byta till en ny.

Rengör mellan tänderna varje dag

Bakterier fastnar även mellan tänderna och Folktandvården rekommenderar att vuxna rengör mellan tänderna varje dag. Det minskar även risken för irriterat tandkött som kan blöda.

Tandkrämen bör innehålla mycket fluor

Fluor stärker tänderna och tränger in i tandytan, inte minst på de ställen där det finns början till ett hål. Enligt Folktandvården har det inte så stor betydelse vilket märke man väljer, det viktiga är att tandkrämen innehåller mycket fluor och att man gillar smaken.

Och du bör alltså använda mycket tandkräm, ungefär två centimeter, vid varje borstning.

Sila tandkrämen mellan tänderna

När man borstat klart rekommenderar Folktandvården att du med hjälp av lite vatten sköljer runt resterna av tandkrämen i munnen några sekunder innan du spottar ut. Det kan öka upptagningen av fluor mellan tänderna.

Tänk på vad du äter

En del bakterier i munnen bildar tillsammans med socker syror som fräter hål i tänderna. Därför är rekommendationen att äta lite socker, undvika småätande och dricka vatten för att släcka törsten.

En annan rekommendation är att vänta med att äta en halvtimme efter tandborstningen.

Vill du veta mer?

1177.se kan du se filmer på hur du ska göra, till exempel på hur du ska använda borsta tänderna och använda tandtråd.

Ulrika Zaccheus

Källa: Folktandvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.