Enligt studien får blivande mammor som äter mer än tre portioner fisk i veck- an barn som utvecklas snabbare och blir mer begåvade än barn till kvinnor som äter mindre mängder fisk.
Redan för ett år sedan uppmanade den stora internationella forsknings- konferensen AAAS gravida att äta fisk pga liknande undersökningsresultat.
Bra med fisk
-Huvudbudskapet är att det är bra och det är nyttigt med med fisk och att de flesta kan äta mera, säger Per-Ola Danerud som är toxikolog på Livsmedelsverket, till SR:s Vetenskapsradion.
Enligt Livsmedelsverkets statistik äter svenskar i dag i genomsnitt två portioner fisk i veckan, vilket är för lite.
Många giftlarm
En förklaring till det kan vara att det de senaste åren har kommit en mängd larm om gifter i olika fiskar – till exempel kvicksilver i gäddor och för höga dioxinhalter i fet Östersjöfisk, rapporterar Vetenskapsradion.
Livsmedelsverket rekommenderar i dag gravida kvinnor att äta fet ostkustfisk högst en gång i månaden. Insjöfisk som kan innehålla kvicksilver, som till exempel gädda, abborre, gös och ål, ska gravida och ammande kvinnor hålla sig borta ifrån helt, enligt nuvarande rekommendationer.
Ser över kostråd
Men den nya studien kan komma att påverka Livsmedelsverkets rekommendationer för fiskätande.
-Vi ser över våra kostråd just nu. Och den här studien är en bland många i vårt underlag, säger Per-Ola Danerud.