Ensamkommande asylsökande som manifesterar på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan sommaren 2017. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/Arkivbild/TT

Ny rapport: Unga som återvänder till Afghanistan blir utstötta

Publicerad
Barn och unga från Afghanistan, som varit i Europa men återvänt till sitt hemland, tvingas ofta till ett farligt liv i rädsla och utsatthet. Det hävdar hjälporganisationen Rädda Barnen som i en ny rapport kritiserar återvändarprocessen.

Den internationella hjälporganisationen har undersökt situationen för de barn och ungdomar som både frivilligt och ofrivilligt återvänt från Europa till Afghanistan. Undersökningen har gjorts genom intervjuer på plats i landet.

Utstötta ur samhället

Återvändarna beskriver sin verklighet som farlig och att de ofta blivit utstötta ur samhället. Ola Mattson, Sverigechef på Rädda Barnen, säger till SVT Nyheter att många unga som organisationen pratat med vittnar om hur de kommit tillbaka till ”rakt in i terrorattentat”.

– Många har varit varit utsatta för rekryteringsförsök från väpnade organisationer. De som kommer från Europa är särskilda måltavlor, säger Ola Mattsson.

”Allt fler attacker mot skolor”

Rädda Barnen menar att Afghanistan är en plats som blivit allt farligare.

– Säkerhetsläget i Afghanistan försämras över tid. Vi har allt fler attacker mot skolor, sjukvårdsanläggningar, och barn är särskilt måltavla för den här typen av attacker, säger Ola Mattsson.

Fakta: Så genomfördes Rädda Barnens undersökning

Visa

Undersökningen gjordes som intervjuver med 53 barn och unga som återvänt från Europa till Afghanistan. Rädda Barnen försäkrade sig om att yngre skulle vara representerade genom att maximalt 15 av intervjuerna gjordes med unga som återvänt till Afghanistan efter sin 18 års dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer