Masken stoppades 2018 för bland annat räddningstjänstens personal, eftersom den saknar CE-märkning. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Räddningstjänster begär dispens för stoppade skyddsmasker

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska räddningstjänster har begärt dispens för att kunna använda den stoppade Skyddsmask 90 mot coronaviruset. Arbetsmiljöverket kommer att godkänna ansökningarna.

Skyddsmask 90 har sedan länge funnits hos räddningstjänster, regioner och andra myndigheter som en del av skyddsutrustningen mot farliga ämnen. Men 2018 kom Arbetsmiljöverket med ett besked som i praktiken förbjöd användningen för alla utom Försvarsmakten och polisen, eftersom Skyddsmask 90 saknar så kallad CE-märkning. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ville ha dispens för bland annat polis, ambulans och räddningstjänst, men begäran avslogs av Arbetsmiljöverket. Efter beskedet har sedan flera myndigheter valt att köpa in nya, godkända skyddsmasker

Kommer att beviljas

I slutet av förra veckan kom dock två nya ansökningar till Arbetsmiljöverket om dispenser för att åter kunna använda Skyddsmask 90. Det är räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg som skickat in ansökningarna med anledning av situationen med coronaviruset.

Östra Skaraborg har visserligen köpt in nya godkända skyddsmasker, men har inte tillräckligt för alla anställda. Därför vill man kunna använda sina ungefär 300 Skyddsmask 90 om behovet skulle uppstå.

– Vi tror inte att vi kommer att behöva dem men det vore bra att veta om det skulle behövas, säger Robert Zeidlitz, chef för operativa avdelningen på Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg uppger för SVT att man kommer att bevilja begränsade dispenser till räddningstjänsterna. Besluten kommer att expedieras under morgondagen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer