Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äter veganskt, bor i en husbil, väljer bort barn – så ändrade Gurgîn Bakircioglu sitt liv radikalt för klimatets skull. Foto: SVT/Aldrig mer kebab

Radikala livsförändringen för klimatet: Från kebabrestaurang till vegan-dumpstring

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan bestämde sig journalisten Gurgîn Bakircioglu för att ändra sitt liv radikalt. Han sålde sin lägenhet, sade upp sig från sitt jobb och flyttade in i en husbil – allt för klimatets skull.

Tidigare både åt han och sålde kött, i dag är han vegan.

– Jag hade en egen kebabrestaurang med mina bröder i tre år, säger Gurgîn Bakircioglu i dokumentären Aldrig mer kebab.

Gurgîn Bakircioglu har ett mål: att minska sina personliga utsläpp av växthusgaser så att de ligger i linje med Parisavtalet.

– Jag försöker undersöka hur jag kan leva mycket mindre ”klimatslitagigt”. Men jag har en dieselmotor, det får bli min stora synd i livet, säger han.

Klimatkrisen

Att äta veganskt är bara en av de saker Gurgîn Bakircioglu gör för att minska sin klimatpåverkan – han har även valt att inte skaffa barn eftersom han menar att de är dåliga för klimatet. 

– Alla får göra vad de vill i sina liv och jag tycker om barn, men jag vill inte ha egna barn, säger han.

Hunden äter veganskt

I stället lever han med sin hund Ronja som han också ger vegansk mat för att minska hennes ekologiska avtryck. I dag bor han både i husbilen och ibland i sin flickväns lägenhet. 

Se Gurgîn Bakircioglu “dumpstra” i klippet ovan. 

Aldrig mer kebab den 7/3 klockan 21 på SVT1, eller se den på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet