Foto: TT

Radiotjänst återbetalar tv-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst kommer att återbetala inbetalda radio- och tv-avgift för datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Beskedet kommer efter den uppmärksammade domen i Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare.

Beslutet att betala tillbaka radio- och tv-avgiften fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte på måndagen.

-Vi har analyserat domen noggrant. Vi förstår mer innebörden nu. Det gick väldigt hastigt i fredags då domen kom och medier började höra av sig. Men det är ingen tvekan om att vi är skyldiga att göra den här återbetalningen, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.

Får brev

Enligt Radiotjänst ska samtliga nya avgiftsbetalare som har rätt till återbetalning få ett brev med instruktioner. Återbetalningen sker med andra ord inte med automatik.

Nu kontaktas alla som börjat betala tv-avgift sedan februari 2013, oavsett om de har dator, surfplatta eller en vanlig tv.

-Det är över 100 000 personer, där merparten säkert har datorer, men vi kan inte lämna någon exakt siffra, säger Carl-Gustav Johansson.

Vissa får bara en del tillbaka

Det finns också ett antal som börjat betala avgiften som dator- eller surfplattsinnehavare, men som skaffat tv under tiden och därmed bara ska få en del av avgiften tillbaka.

-Vår målsättning är att det här ska göras så smidigt och riktigt som möjligt och att det kommer att ta tid. Det kommer att ta hela sommaren och säkert en bit in på hösten, men alla ska få sin sak tillrättalagd och få pengar tillbaka om de har rätt till det, säger Carl-Gustav Johansson.

TT: Varför fortsatte ni att driva in pengar i stället för att vänta in domen?

-Det finns en rättsprincip om att man ska behandla alla lika, vi kan inte påföra ett urval av människor (en avgift) och strunta i alla andra. Då har man ju inte den här likheten inför lagen.

TT: Fast här var det fel?

-Det har vi fått veta i fredags. Det var inte fel när vi började, tyckte vi, säger Carl-Gustav Johansson.

* Radio- och tv-avgiften går till Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR), liksom Sveriges Radio Förvaltning AB och Granskningsnämnden för radio och tv.

* Avgiften är 2 076 kronor per år. Förra året delade SVT, SR och UR på 7,1 miljarder kronor enligt riksdagsbeslut.

* Pengarna som nu ska betalas tillbaka uppskattas till 1-1,5 procent av de totala avgiftsintäkterna och det kan vara över 100 000 personer som ska få pengar tillbaka.

Källa: Radiotjänst (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet