Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

”Räkningen för bankskatten kan hamna hos kunderna”

Publicerad

Efter att regeringen presenterat höstbudgeten chattade SVT:s tittare med ekonomikommentator Peter Rawet, som svarade på frågor om budgetens effekter på svenskarnas privatekonomi.

SVT Nyheter: Hej och välkomna till vår chatt med vår ekonomikommentator Peter Rawet, som nu börjat svara på era frågor. 

Carina: Kommer det att bli dyrare att bo i bostadsrätt? Vad händer med lån och amorteringar, och finns det annat som påverkar?

Peter Rawet: Hej Carina! I budgeten ligger ingen fördyring i år. Men nästa år vill regeringen införa en bankskatt på 4 miljarder kronor. den räkningen riskerar att hamna i handen på kunderna om inte regeringen också gör något åt bankkonkurrensen. Förslagsvis vore det enkelt att kräva att kunderna får reda på vad det kostar att vara ”helkund”.

De tiondelar man får i lägre bolånekostnad betalas oftast med att ett räntefritt sparkonto försäkringar pensioner mm – men någon räkning för dessa tjänster får man inte från banken. Kostnader för dessa tjänster borde redovisas öppet för kunderna. Amorteringskrav kommer införas i någon form. Men det beslutas senare av det så kallade stabilitetsrådet i november.

Johan: Varför blev det inget höjt barnbidrag tror du?

Peter Rawet: Hej Johan! Finansminister Magdalena Andersson vars parti (S) ville höja barnbidraget sa att det var en kompromiss med de andra partierna. jag kan bara spekulera om att det var hos de fria läkemedlen till barn som pengarna istället hamnade.

Christofer: Tror du att regeringen får igenom budgeten i riksdagen? 

Peter Rawet: Hej Christofer! 10 miljarders-frågan. Vi har en minoritetsregering som är i händerna på majoriteten. I majoriteten måste det finnas något parti som har något att vinna på ett nyval – fler röster. Det är osäkert idag om någon ser ”uppsidan” på tilltaget jämfört med att ha blivit det parti som skapade politisktkaos.

Tjabo: Hur blir det med bensinskatter och andra avgifter, blir det dyrare att köra bil nu?

Peter Rawet: Tjena Tjabo! Inte nu – direkt men under mandat perioden. Det ligger i korten att det här inte är en fråga som Miljöpartiet (eller Vänsterpartiet) kan vika sig. Men storleken på fördyringen är en förhandlingsfråga.

Björn: Tror du regeringen kommer införa fastighetsskatt igen?

Peter Rawet: Hej Björn! Det ”talades” tyst om fastighetskatt under valrörelsen. Vetskapen om att det är en säkert sätt att förlora röster är utbredd. Men... fastighetskatten är ekonomernas favvoskatt eftersom kåkar jämfört med pengar och människor sitter fast. I takt med att röligheten för dessa andra så kallade skattebaser ökar så kanske frågan väcks på nytt. Men det förutsätter nog en bred uppgörelse över blockgränserna så att inget parti/block ensamt får bära hundhuvudet

Kerstin Andersson: Hur tror du börsen reagerar på budgeten?

Peter Rawet: Hej Kerstin! Börsen har varit iskall inför budgeten eftersom statsfinanserna är utmärkt och budgeten fortfarande är stram. Sverige är ett av jordens nio länder som har högsta betyg när vi ska låna av de tre stora kreditvärderingsinstituten. Alltid något – nu när ungarna kör i skolbetygen

loffe: Jag är pensionerad egenföretagare och undrar vad som händer med egenavgiften?

Peter Rawet: Hej Loffe! Har jag fattat det rätt så jobbar du fortfarande – strongt. Nu blir det dyrare att anställa ”dig själv”. 

Christel: Räknas även ersättningen man får från försäkringskassan som aktivitetsstöd som arbetslös? 

Peter Rawet: Hej Christel! Aktivitetstödet får du stället för A-kassa – och höjs alltså till samma nivå som A-kassan 

Nikolaj: Vilka stöd finns det för köp av miljöbilar i budgeten privat? Tjänstebil? 

Peter Rawet: Hej Nikolaj! Bilar med stora utsläpp skall kosta mer än de som ger mindre utläpp.

huskatten: Vad tror du om återinförande av förmögenhets- och arvsskatten?

Peter Rawet: Go kväll Huskatten! Det var Socialdemokraterna som ursprungligen tog bort arvskatten (och gåvoskatten) och Borgarna som tog bort förmögenhetskatten. I dagsläget finns det ingen sådan diskussion även om det finns en stor internationell debatt efter den franska ekonomen Pikettys forskning visat på ökade klyftor i världen. Hans recept är just en förmögenhetsskatt. Till saken hör att Socialdemokraterna bjöd in just Piketty till sitt ekonomiska seminarium i Almedalen i somras . Man ska aldrig säga...

Ulrika B: Hur kommer min sjukersättning och bostadstillägget påverkas?

Peter Rawet: Hej Ulrika! Sjukersättningen blir i pengar oförändrad men begränsningen för hur länge du får sjukersättningen tas bort. det innebär att om du är långtidssjuk så riskerar du inte att ”trilla” ner till socialhjälpens lägre ersättningsnivåer.

Johs: Hej! Höjd arbetsgivaravgift för +65 hur fungerar det för människor som vill jobba längre på sitt jobb? Att Sverige inte har råd att låta folk gå i pension vid 65 som tidigare regering antytt hur ska man se på det i detta sammanhang?

Peter Rawet: Hej Johs! Du pekar på ett viktigt problem. Hur ska vi motiveras att jobba längre. Jag tror inte regeringen är omedveten om problemet men de har valt andra prioriteringar. Kanske var det viktigare för dem att höja ersättningar och sänka skatter för de allra fattigaste pensionärerna.

Björn: Hur förändras studiemedlet?

Peter Rawet: Hej Björn! Höjda studiemedel (som jag tror du menade) blir det inte nu. Så det är bara att värma på de gamla nudlarna! 

Peter Rawet: Nu stänger jag butiken och får tacka för alla bra frågor

/Peter

SVT Nyheter: Vi tackar Peter och avslutar nu chatten. Tack för alla kloka frågor som ni skickat in. Tyvärr är det omöjligt att svara på alla. Ha en fortsatt trevlig kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.