Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rami Metto vann 6,6 miljoner: ”Det var en ganska sjuk känsla, först kopplar man inte vad man har vunnit.” Foto: SVT

Rami vann 6,6 miljoner – tappade sig själv: ”Det var hemskt vad jag gjorde”

Publicerad

Rami Metto blev mångmiljonär över en natt. Senare insåg han att vinsten fick honom att förändra hela sin personlighet. Men forskning visar att styrkan från våra gener gör att vi sällan kan förändra hur vi är som personer särskilt länge.

– Jag mådde väldigt dåligt och sökte mig till en psykolog, säger Rami Metto i SVT:s Din personlighet.

Göteborgaren Rami Metto förändrades helt som person när vinstpengarna trillade in på kontot för fyra år sedan. Nu kunde han äntligen göra allt det han drömt om. Men inte all förändring var bra, berättar han i Din personlighet.

– Jag ville inte bli en “toxic” personlighet bara för att jag hade pengar, säger han.

“Människor tycks anpassa sig”

Stora händelser i livet påverkar oss på olika sätt. En lottovinst, en olycka eller om en närstående går bort kan få en att förändras som person. Men enligt Robert Plomin, en av världens främsta personlighetsforskare, så pekar forskningen på att människor så småningom går tillbaka till hur de var innan.

– Till och med personer som blir förlamade, vilket förvånar mig. Trots att det är något fruktansvärt som hänt tycks människor anpassa sig. Var man social innan händelsen så kommer man vara social efter, säger Robert Plomin.

– Jag tycker det är upplyftande att veta att vi inte bara kastas runt av ödet, säger han.

Se Din personlighet på SVT Play eller i SVT 1 tisdag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.