Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blir din personlighet till – ”Alla tog för givet att det hade med uppväxtmiljö att göra” Foto: SVT/Din personlighet

Föräldrar formar inte barns personlighet – forskningen tydlig

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn med en oproblematisk uppväxt formas inte särskilt mycket av vilka föräldrar barnet har. Det är något som forskningen visar med all tydlighet.

– De flesta tror att de har formats väldigt mycket av sina föräldrar, säger Paul Bloom, professor i psykologi.

Dina föräldrars uppfostran har inte varit avgörande för din personlighet. Studier på tvillingar och adopterade visar att slumpen har större påverkan på vår personlighet än vilket föräldraskap vi växer upp i. Om inte våra föräldrar utsätter oss för missbruk, våld eller annat negativt föräldraskap så är det framförallt resten av uppväxten som gör oss till dem vi är.

– Det viktigaste man kan göra som förälder är att slappna av och ta reda på vad barnen är bra på och vill göra. Inte vad du vill att de ska bli, säger Robert Plomin, professor i genetik i SVT:s nya serie Din personlighet.

50 procent genetiskt

Dina föräldrar har dock en annan påverkan, då 50 procent av vår personlighet är genetisk. Robert Plomin har ägnat hela sitt yrkesliv att studera hur våra gener påverkar vår personlighet. Han menar att en del tvillingstudier visar att tvillingpar kan bli mer lika varandra när de växer upp i olika familjer.

– Det kan bero på att tvillingar tycker det är märkligt att ha en klonad kopia av sig själv. Så man löser det dilemmat genom att fjärma sig från varandra. ”Om du är idrottaren, tänker jag vara skådespelaren”. De försöker medvetet bli mer olika, säger Robert Plomin.

Se psykologiprofessorn berätta om hur din personlighet formas i klippet här ovan.

Se Din personlighet i SVT Play eller på SVT1 tisdag klockan 20.00. Vilken typ av personlighet har du? Gör testet i Duo-appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.